Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κωνσταντινούπολη θα κρίνει το μέλλον του Ερντογάν – Τα δυο σενάρια

Η Κωνσταντινούπολη θα κρίνει το μέλλον του Ερντογάν – Τα δυο σενάρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Εκρέμ Ιμάμογλου, Κωνσταντινούπολη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και η Κωνσταντινούπολη μονοπωλεί το ενδιαφέρον. O δημοσιογράφος Μουράτ Γκετκίν τη θεωρεί σημαντική για το μέλλον της Τουρκίας.

Καθώς διανύουμε το τελευταίο μίλι για τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν. Ανάμεσα στις πολλές αναλύσεις των τελευταίων ημερών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει εκείνη του γνωστού δημοσιογράφου Μουράτ Γετκίν, ο οποίος θεωρεί ότι την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία».

Ο τούρκος αναλυτής επικεντρώνεται στην δημαρχιακή κούρσα ανάμεσα στον νυν δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και στον επίδοξο δήμαρχο και αντίπαλό του, Μουράτ Κουρούμ, επιλογή του προέδρου Ερντογάν. Κατά τον Γετκίν, υπάρχουν δυο σενάρια.

Αν κερδίσει ο Κουρούμ, αναφέρει ο Γετκίν, αυτό θα σημαίνει ότι όχι μόνο ο τούρκος πρόεδρος θα έχει επιτύχει το σκοπό του να κατακτήσει εκ νέου την Κωνσταντινούπολη που έχασε το 2019 από τον Ιμάμογλου, αλλά και ότι θα μπορέσει να την ενσωματώσει με πόρους και προϋπολογισμό μεγέθους χώρας στους μηχανισμούς της κεντρικής διοίκησης. Η νίκη του Κουρούμ θα σημάνει επίσης μια μεγάλης κλίμακας πολιτική εδραίωση και ενοποίηση της εξουσίας του ΑΚΡ. Και επί πλέον θα ανοίξει την πόρτα στον Ερντογάν ώστε να δημιουργήσει μια περισσότερο κλειστή εκτελεστική εξουσία για να εξισορροπήσει τους μηχανισμούς ελέγχου μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος και να γίνει υποψήφιος ξανά και ξανά με την υποστήριξη του κυβερνητικού εταίρου του Μπαχτσελί. Σε αυτή την περίπτωση τόσο η αντιπολίτευση όσο και τα τουρκικά ΜΜΕ θα ξυπνήσουν επίσης σε μια νέα εποχή πιστεύει ο τούρκος αναλυτής.

Αν κερδίσει ο Ιμάμογλου…

Αν κερδίσει ο Ιμάμογλου, αυτό θα θεωρηθεί ήττα του Ερντογάν, όχι του Κουρούμ. Αλλά αυτό, τονίζει ο αρθρογράφος, δεν σημαίνει μόνο ότι ο Ερντογάν θα έχει ηττηθεί από το ίδιο πρόσωπο για δεύτερη φορά, μετά από 5 χρόνια. Η διατήρηση της έδρας του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης από τον Ιμάμογλου θα σημαίνει ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι θέλουν να σταθούν ενάντια στο σενάριο όπου η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πλήρως υπό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Και ο Ιμάμογλου θα είναι ένας πολιτικός ηγέτης που θα έχει κερδίσει δύο φορές τον Ερντογάν στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Αυτό, πιστεύει ο Γετκίν, θα τον κάνει να θεωρείται ως ο φυσικός ηγέτης όχι μόνο του AKP αλλά και της αντι-Ερντογάν αντιπολίτευσης. Μια νίκη του Ιμάμογλου σημαίνει την αποκατάσταση των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών στην Τουρκία.

Εάν διατηρήσει την θέση του την 1η Απριλίου, αυτό θα δυσκολέψει τη συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Πηγή: dw.com (Αριάνα Φερεντίνου)

Σχετικά άρθρα