Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία και Ιράκ συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν το κουρδικό PKK

Τουρκία και Ιράκ συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν το κουρδικό PKK
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Τουρκία,

Η αντιμετώπιση της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ στο έδαφος του Ιράκ, κατά μήκος της μεθορίου της χώρας με την Τουρκία, αποτυπώνεται σε κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις επαφές την Πέμπτη 14/3 στη Βαγδάτη υψηλόβαθμης τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του λεγόμενου μηχανισμού ασφαλείας της Τουρκίας και του Ιράκ, επισημαίνεται η κοινή στάση ενόψει των περιφερειακών εξελίξεων και διαφόρων προκλήσεων διμερούς ενδιαφέροντος.

Οι συνομιλίες στη Βαγδάτη αποτελούσαν συνέχεια ανάλογων συνομιλιών στην Άγκυρα τη 19η Δεκεμβρίου.

Τα δύο μέρη υπογράμμισαν ότι το PKK αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και του Ιράκ και σημείωσαν ότι η παρουσία του PKK στο ιρακινό έδαφος αποτελεί παραβίαση του ιρακινού Συντάγματος, όπως τόνισαν στο κοινό ανακοινωθέν.

Η Τουρκία χαιρέτισε την απόφαση του ιρακινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ότι το PKK είναι απαγορευμένη οργάνωση στο Ιράκ.

Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, τα δύο μέρη συζήτησαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της οργάνωσης και των παραφυάδων της που δρουν εναντίον της Τουρκίας χρησιμοποιώντας ιρακινό έδαφος.

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για την προσεχή επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράκ, πιθανόν μετά το Ραμαζάνι.

Αποφασίστηκε επίσης να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για Μνημόνιο Συνεννόησης, προκειμένου να δημιουργηθεί διαρθρωτικό πλαίσιο σε διάφορους τομείς των διμερών σχέσεων και να δημιουργηθούν μηχανισμοί τακτικών επαφών.

Στο κείμενο επτά σημείων γίνεται ακόμη λόγος για τη δημιουργία στρατηγικού πλαισίου για τις διμερείς σχέσεις και σημειώνεται ότι τα μέρη συμφώνησαν για τη συνέχιση τακτικών και αδιάλειπτων συνομιλιών στο πλαίσιο των προβλεπόμενων μηχανισμών επαφής.

Η Άγκυρα εκφράζει την αποφασιστικότητά της να τερματίσει την παρουσία του PKK στην περιοχή ως το καλοκαίρι και επιδιώκει κοινή δράση με τη Βαγδάτη.

Σχετικά άρθρα