Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πούτιν: Η Ρωσία από τεχνική άποψη είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο

Πούτιν: Η Ρωσία από τεχνική άποψη είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ουκρανία, Πυρηνικά Όπλα, Ρωσία,

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι από τεχνική άποψη η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο και ότι αν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ως μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 15ης-17ης Μαρτίου, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα του δώσουν άλλα έξι χρόνια στην εξουσία, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο πυρηνικός πόλεμος δεν είναι ένα σενάριο που επείγει και ότι σε τελική ανάλυση δεν βλέπει την ανάγκη για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

«Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι», απάντησε ο επικεφαλής του Κρεμλίνου σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνείδηση ότι εάν αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος ή στην Ουκρανία, η Ρωσία θα αντιμετώπιζε την κίνηση αυτή ως επέμβαση.

«Στις ΗΠΑ υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα της στρατηγικής συγκράτησης», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος, για να προσθέσει ότι δεν νομίζει ότι υπάρχει κάτι που ωθεί προς μια πυρηνική σύγκρουση, όμως η χώρα του είναι έτοιμη για αυτό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962 και ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τη Δύση να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ο απόλυτος υπεύθυνος για τη λήψη απόφασης σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε ότι η χρήση τους ορίζεται από το πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον πλανήτη, ελέγχοντας πάνω από το 90% των πυρηνικών όπλων όλου του κόσμου.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη, ο Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, όμως θα πρέπει να βασιστούν στην πραγματικότητα – και όχι στις επιθυμίες που εκδηλώνονται μετά τη χρήση ψυχοφαρμάκων».

Οι δυτικοί ηγέτες φιλοδοξούν να ηττηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία, όμως μετά από δύο χρόνια πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, υποστηρίζοντας ότι πλέον αποτελούν ρωσικά εδάφη.

Σχετικά άρθρα