Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ θέλει να αγοράσει λιμάνι στην ελεύθερη Κύπρο

Το Ισραήλ θέλει να αγοράσει λιμάνι στην ελεύθερη Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρωπιστική Βοήθεια, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισραήλ, Κύπρος, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι,

Το ισραηλινό υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει να αγοράσει λιμάνι στην Κύπρο για τον έλεγχο της βοήθειας που κατευθύνεται προς την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε τη Δευτέρα 11/3 στην ιστοσελίδα της η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Επίσης, σύμφωνα με το Ynet, η αγορά εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ισραήλ να βρει θαλάσσιες λύσεις για τον εφοδιασμό αγαθών, ιδιαίτερα ως απάντηση στους κινδύνους ασφαλείας που προκύπτουν στο λιμάνι της Χάιφα, σε περίπτωση πολέμου στον βορρά με την Χεζμπολάχ.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι κατόπιν οδηγιών της υπουργού Miri Regev, αντιπροσωπεία του υπουργείου με επικεφαλής τον αρχηγό της κρατικής εταιρείας λιμένων του Ισραήλ, Uzi Itzhaki, και μέλη της Αρχής Ναυτιλίας και Θαλασσίων Λιμένων, θα αναχωρούσε για την Κύπρο για να εξετάσει τις δυνατότητες αγοράς ενός λιμανιού στην ελεύθερη πλευρά του νησιού.

Οι ισραηλινές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το λιμάνι θα κοστίσει περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια και ότι οι Κύπριοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα σχέδια θα τεθούν ενώπιον της ισραηλινής Κνεσέτ.

«Εάν η εξαγορά προχωρήσει, το λιμάνι θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως σημείο ελέγχου για την επιθεώρηση των εμπορευμάτων πριν από την άφιξή τους στο λιμάνι που πρόκειται να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ στην ακτογραμμή της Γάζας», προσθέτει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκε κοινή διεθνής προσπάθεια –από Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κύπρο- για την άνοιγμα θαλάσσιου διαδρόμου που θα διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Ο σχεδιασμός στηρίζεται πάνω στην «Πρωτοβουλία Αμάλθεια» που είχε προτείνει η Κύπρος.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προβλέπει να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Λάρνακας για τη μεταφόρτωση της βοήθειας, η οποία θα ελέγχεται από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Στη συνέχεια, το υλικό θα μεταφέρεται με πλοία σε πλωτή πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί από τον αμερικανικό στρατό στην ακτή της Γάζας.

Σχετικά άρθρα