Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή 8/3 για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την τουρκική προεδρία.
Οι δύο ηγέτες έχουν συνάντηση στο παλάτι Ντολμάμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και η συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 7.00 μ.μ. (16.00 GMT), ανέφερε η προεδρία την Πέμπτη 7/3 σε μήνυμα στο «X», πρώην Twitter.
«Η κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και οι τελευταίες επαφές σχετικά με την επανεκκίνηση ενός ασφαλούς διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα» θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησής τους, πρόσθεσε η προεδρία.
Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Τουρκία για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2023, όταν είχε μακρές συνομιλίες με τον Ερντογάν, ο οποίος έχει επίσης στενούς δεσμούς με τη Μόσχα.
Όταν επέστρεψε στο Κίεβο, ο Ζελένσκι έφερε πίσω πέντε ανώτατους διοικητές από το σύνταγμα του Αζόφ, οι οποίοι υποτίθεται ότι παρέμειναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος της σύγκρουσης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με τη Μόσχα.
Τα μέλη του συντάγματος διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην υπεράσπιση της πόλης της Μαριούπολης μέχρι που έπεσε στα χέρια των Ρώσων τον Μάιο του 2022.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα κάνει έκκληση για περισσότερα όπλα για να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν σημειώσει πρόσφατα εδαφικά κέρδη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξένησε μια τηλεδιάσκεψη με 28 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας την Πέμπτη, για να δώσει συνέχεια στις πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν σε μια σύνοδο κορυφής που φιλοξένησε την περασμένη εβδομάδα.
Ο μεσολαβητικός ρόλος της Τουρκίας
Η Τουρκία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό της, απέφυγε να συμμετάσχει σε κυρώσεις κατά της Μόσχας και κατηγορείται τακτικά από τη Δύση ότι τις παρακάμπτει.
Ωστόσο, η Άγκυρα, με τα Ηνωμένα Έθνη, μεσολάβησε σε μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που επέτρεπε την εξαγωγή των σιτηρών του Κιέβου μέσω της Μαύρης Θάλασσας έως ότου η Ρωσία αποχωρήσει τον Ιούλιο του 2022.
Η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί μια εναλλακτική οδό για τα σιτηρά της κατά μήκος των ακτών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας τον Αύγουστο, ένα μήνα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία ορόσημο.
Η Τουρκία ασκεί σκληρές πιέσεις για μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι τα φορτηγά πλοία θα μπορούν και πάλι να πλέουν σε αυτά τα ύδατα με ασφάλεια.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε την Τουρκία, συναντώντας τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν σε διπλωματικό φόρουμ.
Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Άγκυρα διατηρεί προσεκτικά τους δεσμούς της με τους δύο γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Τουρκία εξακολουθεί να ελπίζει να αναβιώσει μια ειρηνευτική προσπάθεια το 2022 όταν οι κορυφαίοι διαπραγματευτές από τους αντιπάλους συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.