Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

CNN: Δεν έχουν χώρο να θάψουν τους νεκρούς στη Γάζα

CNN: Δεν έχουν χώρο να θάψουν τους νεκρούς στη Γάζα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Ο Σααντί Μπαράκα ξυπνά την αυγή και εργάζεται μέχρι το σούρουπο, σκάβοντας στα γόνατά του στο χώμα καθώς προσπαθεί να θάψει τους νεκρούς της Γάζας με αξιοπρέπεια σε ένα νεκροταφείο που λέει ότι δεν έχει άλλο χώρο για τάφους.

Το νεκροταφείο στο Ντεΐρ αλ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα επεκτάθηκε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες για να φιλοξενήσει την ατελείωτη ροή των σορών.

Ο Μπαράκα λέει ότι έχει θάψει 16.880 ανθρώπους από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου – περισσότερους από τους μισούς από τους 30.631 που αναφέρθηκαν νεκροί από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι περίπου 10.000 από τους νεκρούς είναι μαχητές της Χαμάς.

Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τους αριθμούς των θυμάτων στη Γάζα ή τις ισραηλινές εκτιμήσεις για τους νεκρούς μουτζαχεντίν της Χαμάς.

«Έρχομαι στο νεκροταφείο στις 6 το πρωί και μένω μέχρι τις 6 το απόγευμα για να ετοιμάσω ομαδικούς τάφους για 30, 40 άτομα», είπε ο Μπαράκα στο CNN τη Δευτέρα.

«Έχω κάνει 167 ομαδικούς τάφους. Ελπίζω μόνο να μας στείλουν μερικά πλακάκια και τσιμέντο για να θάψουμε τους ανθρώπους με αξιοπρέπεια».

Ο Μπαράκα, 64 ετών, ήταν νεκροθάφτης πολύ πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Αλλά λέει ότι η φρίκη που έχει δει από τότε –διαμελισμένα παιδιά, ολόκληρες οικογένειες θαμμένες μαζί, τάφοι γεμάτοι «με δεκάδες ανθρώπους στον καθένα»– είναι δύσκολο να κατανοηθεί.

«Προσπαθώ να πάω για ύπνο και ορκίζομαι ότι δεν μπορώ ακόμα κι αν πάρω 2 κιλά υπνωτικά χάπια», είπε.

Ο Μπαράκα εκτιμά ότι περίπου το 85% από αυτούς που έχει θάψει ήταν γυναίκες και παιδιά.

«Σκότωσαν όλες τις γυναίκες. Σκοτώθηκαν όλοι γιατί ήταν αυτοί που έμειναν στο σπίτι», είπε.

Από τα χιλιάδες πτώματα που έχουν θαφτεί στο νεκροταφείο του, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει θάψει περισσότερους από τρεις τζιχαντιστές της Χαμάς.

Είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «λέει ψέματα όταν λέει ότι σκοτώνει τη Χαμάς».

Καθώς ο Μπαράκα και οι άντρες του εργάζονται, περιτριγυρίζονται από το βουητό των ισραηλινών drones και τη δυσωδία του θανάτου.

«Φυσικά και μυρίζει, αυτοί είναι ομαδικοί τάφοι», λέει.

Θυμάται ονομαστικά πολλούς από τους νεκρούς.

«Αυτή είναι η οικογένεια Λαγκί, αυτή είναι η οικογένεια Άμπου Χασανεΐν, αυτοί είναι οι Άμπου Χατάμπ», είπε στο CNN, δείχνοντας.

Ενώ πολλοί από τους νεκρούς έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες πλήττουν τη Γάζα για σχεδόν πέντε μήνες, πολλοί πεθαίνουν τώρα από την πείνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ομάδα του ΠΟΥ δήλωσε τη Δευτέρα ότι διαπίστωσε «σοβαρά επίπεδα υποσιτισμού, παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα, σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, κτίρια νοσοκομείων κατεστραμμένα», κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Την ώρα που γύριζε το CNN, μια γυναίκα μπήκε στο νεκροταφείο με αρκετούς άντρες να κουβαλούν το σώμα της άψυχης κόρης της.

Παρακάλεσε τον Μπαράκα να δει την κόρη της πριν την θάψει.

Ο Μπαράκα συμφώνησε και μετά ζήτησε από τους άντρες να αφήσουν τη γυναίκα να κοιτάξει την κόρη της για τελευταία φορά ενώ εκείνος ετοίμαζε τον τάφο της. Αργότερα, δεκάδες στάθηκαν και προσευχήθηκαν στο σημείο ταφής.

Ο Μπαράκα είπε ότι εργάστηκε στο Ισραήλ για 28 χρόνια και θέλει να ζήσει για να δει ένα τέλος στις γενιές της βίας.

«Θέλω μόνο ειρήνη και δεν βλέπω άλλη λύση. Πρέπει να ζούμε ως ένα και αυτό είναι. Φτάνει με όλους αυτούς τους πολέμους», είπε.

Είπε ότι υποστηρίζει «δύο κράτη για δύο ανθρώπους που ζουν μαζί με αγάπη», αλλά προειδοποίησε ότι το Ισραήλ η προσπάθεια του να «καταστρέψει» τη Χαμάς δεν θα το φέρει αυτό.

«Χάνεις τον χρόνο σου, Νετανιάχου», είπε ο Μπαράκα στα αραβικά, πριν μιλήσει στα εβραϊκά.

«Αν θέλετε να τελειώσετε τη Χαμάς –σας το λέω στα εβραϊκά για να με ακούσετε– χάνετε το χρόνο σας».

Σχετικά άρθρα