Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν εκβιάζει το Ιράκ με το νερό για να πάρει πετρέλαιο και πόλεμο κατά του PKK – Επίσκεψη σε Βαγδάτη και Ερμπίλ

Ο Ερντογάν εκβιάζει το Ιράκ με το νερό για να πάρει πετρέλαιο και πόλεμο κατά του PKK – Επίσκεψη σε Βαγδάτη και Ερμπίλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νερό, Πετρέλαιο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί τη Βαγδάτη και την Ερμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν αργότερα αυτόν τον μήνα για συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών.

Η επίσκεψη, που διαρκεί δύο ημέρες, με από μία ημέρα στη Βαγδάτη και την Ερμπίλ, έχει στόχο να αντιμετωπίσει πολλά βασικά ζητήματα, όπως η παρουσία των βάσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιράκ, την επανάληψη των εξαγωγών πετρελαίου της περιοχής του Κουρδιστάν μέσω τουρκικών λιμανιών και το νερό.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι ο Ερντογάν θα ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας που θα αποτελείται από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες εταιρειών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Μεταξύ των πρωταρχικών στόχων της επίσκεψης του Ερντογάν είναι να βρεθεί μια μόνιμη λύση για την παρουσία του PKK στο Ιράκ, το οποίο η Τουρκία θεωρεί σημαντική απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Οι συζητήσεις θα περιστρέφονται επίσης γύρω από πιθανές συμφωνίες ασφαλείας και συνοριακά μέτρα για τον περιορισμό των κινήσεων του PKK.

Επιπλέον, και οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν τη δυνατότητα μιας συνολικής συμφωνίας για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τον τερματισμό των επιθέσεων στο ιρακινό έδαφος και την αντιμετώπιση της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων.

Το έργο του αναπτυξιακού Δρόμου θα είναι επίσης στην ατζέντα κατά τις συνομιλίες του Ερντογάν με Ιρακινούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τον Σουμπχάν αλ-Μουλά Τζιγιάντ, πολιτικό σύμβουλο του ιρακινού πρωθυπουργού.

Ο Τζιγιάντ τόνισε τη σημασία της επίσκεψης Ερντογάν για την επίλυση μακροχρόνιων ζητημάτων μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας, τονίζοντας ιδιαίτερα το κρίσιμο ζήτημα του νερού εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης ξηρασίας στο Ιράκ.

Η επίσκεψη του Ερντογάν, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το προηγούμενο έτος, αναβλήθηκε λόγω περιφερειακών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Γάζα και των πολιτικών εντάσεων μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στην καθυστέρηση συνέβαλαν επίσης οι σταματημένες εξαγωγές πετρελαίου από την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν μέσω του τουρκικού λιμανιού Τζεϊχάν.

Σχετικά άρθρα