Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πεντάγωνο: Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να χρησιμοποιεί την Τουρκία για τις «δουλειές» του

Πεντάγωνο: Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να χρησιμοποιεί την Τουρκία για τις «δουλειές» του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Πεντάγωνο, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Μια πρόσφατη έκθεση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) δείχνει ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) επιμένει να χρησιμοποιεί την Τουρκία για τη μεταφορά κεφαλαίων και για να διευκολύνει την υποστήριξη των περιφερειακών και παγκόσμιων δραστηριοτήτων της.

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) «μεταφέρει κεφάλαια —έως και 20.000 δολάρια το μήνα το καθένα— σε άτομα στο [προσφυγικό στρατόπεδο] Αλ Χολ μέσω μεσαζόντων στην Τουρκία μέσω του συστήματος hawala και μέσω εφαρμογών μεταφοράς μετρητών και κρυπτονομισμάτων».

Το Αλ Χολ είναι ένα στρατόπεδο στη Συρία όπου κρατούνται τόσο μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) όσο και οι οικογένειές τους.

Επιπλέον, ορισμένοι του ISIS κρατήθηκαν σε άλλο στρατόπεδο γνωστό ως Αλ Ροτζ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Στις 13 Μαρτίου 2023, ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Μάικλ Κουρίλα είπε σε δήλωσή του για το αρχείο που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας ότι, υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 μουτζαχεντόν του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται σε εγκαταστάσεις κράτησης στη Συρία.

Ο Κουρίλα εξέφρασε ανησυχίες για την πιθανή στρατολόγηση της επόμενης γενιάς μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) από τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς.

«Αυτή, η πιο ανησυχητική ομάδα, περιλαμβάνει τα περισσότερα από 30.000 παιδιά στον καταυλισμό Αλ Χολ για εσωτερικά εκτοπισμένους και τα περισσότερα από 1.000 παιδιά στον καταυλισμό Αλ Ροτζ που κινδυνεύουν από την κατήχηση του Ισλαμικού Κράτους σε καθημερινή βάση», σημείωσε ο Κουρίλα.

«Αυτά τα παιδιά έχουν λίγη ουσιαστική εκπαίδευση, δεν έχουν πρόσβαση στον έξω κόσμο, περιορισμένο ζεστό νερό και λίγες εποικοδομητικές διεξόδους για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους.

»Κινδυνεύουν να γίνουν θύματα ενός ιδεολογικού πολέμου εντός των στρατοπέδων: οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους θέλουν το μυαλό τους».

Σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο εικονικά περιουσιακά στοιχεία για διεθνείς μεταφορές κεφαλαίων προκειμένου να υποστηρίξει ένοπλες επιχειρήσεις, να στρατολογήσει και να διατηρήσει πιστούς υποστηρικτές και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των μελών του από την κράτηση.

Η έκθεση, που εκδόθηκε από το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου και υποβλήθηκε στο Κογκρέσο στις 9 Φεβρουαρίου, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Επιχείρηση Inherent Resolve (OIR), μια αποστολή των ΗΠΑ που στοχεύει να συμβουλεύει, να βοηθά και να προσφέρει δυνατότητες στις δυνάμεις των εταίρων στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σε Συρία και Ιράκ.

Η έκθεση καλύπτει τις δραστηριότητες του Πενταγώνου, του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) σχετικά με το OIR στο Ιράκ και τη Συρία κατά την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2023.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μείωση των εσόδων, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) καταφέρνει να παραμείνει οικονομικά βιώσιμο με διάφορα μέσα, όπως η διατήρηση κρυφών αποθεμάτων μετρητών, η συγκέντρωση κεφαλαίων σε διαδικτυακές πλατφόρμες, ο εκβιασμός και οι απαγωγές.

Το Πεντάγωνο έχει επικρίνει τις τουρκικές επιδρομές στα βόρεια τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, με στόχο ύποπτα μέλη και συνεργάτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με στόχο τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Οι SDF, εταίρος των αμερικανικών δυνάμεων στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), θεωρείται από την Τουρκία ως συνώνυμο του PKK.

Τα τουρκικά πλήγματα εναντίον στόχων των SDF και του PKK στη Συρία το φθινόπωρο του 2023 ανάγκασαν τις SDF να μειώσουν τις περιπολίες στη νότια και ανατολική περιφέρεια της Ντέιρ αλ Ζουρ, όπου το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) απολάμβανε παραδοσιακά σημαντική υποστήριξη και ελευθερία κινήσεων.

Κατά συνέπεια, η έκθεση αποκάλυψε μια κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους ISIS σε απομονωμένα σημεία ελέγχου στις περιφέρειες της Ντέιρ αλ Ζουρ και της Χασάκα.

Μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 16ης Οκτωβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις σταμάτησαν τις κοινές επιχειρήσεις κατά του ISIS με τις SDF λόγω των αυξημένων τουρκικών στρατιωτικών επιδρομών σε στόχους των SDF.

Η αμερικανική εκπαίδευση των SDF στη φρούρηση για τις εγκαταστάσεις κράτησης μελών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ανεστάλη για ένα μήνα για παρόμοιους λόγους.

Μέχρι σήμερα, 2.991 φρουροί έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ για να διασφαλίζουν την ασφάλεια στις σωφρονιστικές εγκαταστάσεις, αλλά το πρόγραμμα εξακολουθεί να καθυστερεί.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι τουρκικές επιθέσεις τραυμάτισαν και σκότωσαν σκόπιμα δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε ζωτικής σημασίας υποδομές στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων νερού και ηλεκτρισμού, σχολείων και νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις σε αγροκτήματα, υποδομές πετρελαίου και διυλιστήρια, καθώς και σταθμούς ηλεκτρισμού και ύδρευσης στη βορειοανατολική Συρία επηρέασαν αρνητικά περίπου 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους τον Οκτώβριο.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ένα περιστατικό τον Οκτώβριο όταν οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ένοπλο τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που επιχειρούσε λιγότερο από μισό μίλι από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποιούσε αεροπορικές επιδρομές σε περιορισμένη από τις ΗΠΑ ζώνη λειτουργίας, σε κοντινή απόσταση από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την αμερικανική Centcom, Αμερικανοί διοικητές θεώρησαν το ντρόουν πιθανή απειλή, με αποτέλεσμα τα αμερικανικά F-16 να αναχαιτίσουν και να το καταρρίψουν.

Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε την ενέργεια ως «λυπηρή» αλλά «συνετή».

Αυτό το περιστατικό προκάλεσε συζητήσεις υψηλού επιπέδου ΗΠΑ-Τουρκίας με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας και του συντονισμού μεταξύ των δύο μερών.

Του Abdullah Bozkurt, αρθρογράφου στο Φόρουμ Μέσης Ανατολής, ερευνητή δημοσιογράφου και αναλυτή με έδρα τη Σουηδία, όπου διευθύνει το Δίκτυο Έρευνας και Παρακολούθησης των Σκανδιναβικών και επίσης προέδρου του Κέντρου Ελευθερίας της Στοκχόλμης.

Σχετικά άρθρα