Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αποδοχής της Σουηδίας ως μέλους του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αποσπά την προσοχή από το πόσο εξωφρενική ήταν η τουρκική ρητορική και συμπεριφορά υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξήγαγε «τις πιο αποτρόπαιες επιθέσεις στην ανθρώπινη ιστορία», ταύτισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αδόλφο Χίτλερ, δίνοντας στον Νετανιάχου τον χαρακτηρισμό «χασάπης της Γάζας» και κατηγόρησε το Ισραήλ ως «κράτος τρομοκρατίας» που διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.
Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη Χαμάς ως «απελευθερωτική ομάδα» και αρνήθηκε να την κατηγοριοποιήσει ως τρομοκρατική οργάνωση.
Η τουρκική συμπεριφορά προς το Ισραήλ δεν ήταν λιγότερο κατακριτέα και τη ξεχωρίζει από το υπόλοιπο ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα αφαίρεσε το Ισραήλ ως ευνοούμενο εξαγωγικό στόχο για να αποθαρρύνει τις τουρκικές εταιρείες από το να κάνουν εμπόριο με το Ισραήλ.
Οι Τούρκοι βοήθησαν επίσης τη Νότια Αφρική στη γελοία δικαστική υπόθεση αυτής της χώρας κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, παρέχοντας στην Πρετόρια «αποδεικτικά στοιχεία» για την ισραηλινή «γενοκτονία».
Όταν ένας Ισραηλινός ποδοσφαιριστής, ο Sagiv Jehezkel, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους Ισραηλινούς ομήρους, συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας είπε ότι ο Τζεζκέλ τελούσε υπό έρευνα επειδή «υποκίνησε ανοιχτά το κοινό σε μίσος και εχθρότητα» με «μια άσχημη χειρονομία για την υποστήριξη της ισραηλινής σφαγής στη Γάζα».
Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξαπέλυσαν πλήγματα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι, ο Ερντογάν τάχθηκε στο πλευρό του Ιράν και της Ρωσίας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι προσπαθούν «να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε θάλασσα αίματος».
Πόσο γελοίο. Πόσο ντροπιαστικό. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξαπέλυσαν πλήγματα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι, ο Ερντογάν τάχθηκε στο πλευρό του Ιράν και της Ρωσίας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι προσπαθούν «να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε θάλασσα αίματος».
Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι μοναδικά ολέθρια γιατί είναι μέλος του ΝΑΤΟ και, ως εκ τούτου, ονομαστικά σταθερός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών χωρών.
Είναι άλλο για το Ιράν ή τη Ρωσία να λένε και να κάνουν εξωφρενικά πράγματα και είναι άλλο να το κάνει ένα μέλος του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, υπό τον Ερντογάν και το ΑΚΡ, οι τουρκικές πολιτικές συγκλίνουν με αυτές της Ρωσίας και του Ιράν και, στο παρελθόν, ωφέλησαν ακόμη και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) – όλα αυτά ευθέως αντίθετα με τους στόχους του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία έχει βοηθήσει το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις.
Στον έμπιστο του Ερντογάν, Σίτκι Αγιάν, επιβλήθηκαν κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επειδή ηγήθηκε ενός «δικτύου αποφυγής κυρώσεων… που διευκόλυνε την πώληση πετρελαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τη Δύναμη Κουντς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν».
Ένας Τούρκος τραπεζίτης καταδικάστηκε για μεταφορά δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία στο Ιράν.
Ο Ρεζά Ζαράμπ, ένας διπλός Ιρανός-Τούρκος υπήκοος, «μπορεί να βοήθησε το Ιράν να κερδίσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια» σε παράνομες συναλλαγές.
Ο Ζαράμπ είπε το 2012 ότι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου του Ερντογάν, συμμετείχαν στο σχέδιο.
Ο Ερντογάν έχει συμφιλιωθεί με τη Ρωσία και έχει πει ότι εμπιστεύεται τη Ρωσία όσο και τη Δύση.
Οι τουρκικές εξαγωγές στρατιωτικών αγαθών στη Ρωσία αυξήθηκαν στα ύψη το 2023, ενώ η Ρωσία ξεκίνησε έναν βίαιο επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Ήταν αρχικό ένστικτο της Τουρκίας να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν και να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία κοίταξε από την άλλη πλευρά και επέτρεψε στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) να εισέλθουν στη Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου αυτής της χώρας.
Τούρκοι αξιωματούχοι φέρεται να αγόραζαν πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μέσω εταιρειών-προμετωπίδων.
Οι τραυματίες στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Τουρκίας.
Το ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας είναι φρικτό, ένα άλλο στοιχείο που τη διαχωρίζει από τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Η τουρκική κυβέρνηση εκκαθάρισε εθνοτικά τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, κατέστρεψε τα δικαιώματα των Κούρδων στο εσωτερικό και έριξε στη φυλακή δημοσιογράφους που δεν της άρεσαν.
Η δεξαμενή σκέψης Freedom House κατηγοριοποιεί την Τουρκία ως Μη Ελεύθερη.
Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ντροπή για τη συμμαχία και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να συμβαδίζει με τη συμπεριφορά και τη ρητορική ενός μέλους που δεν διαφέρει από τις συμπεριφορές της Ρωσίας και του Ιράν.
Αν και δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αποβολή μελών από το ΝΑΤΟ, υπάρχουν και άλλα βήματα που πρέπει να λάβουν οι ΗΠΑ για την ψυχρή Τουρκία.
Οι ΗΠΑ πρέπει να αναπτύξουν εναλλακτικές ρυθμίσεις περιφερειακής ασφάλειας που μειώνουν την εξάρτηση του ΝΑΤΟ από την Τουρκία και να αναπτύξουν διπλωματικές προσπάθειες με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας συλλογικά.
Οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τις σχέσεις και τη στρατιωτική συνεργασία με άλλες περιφερειακές δυνάμεις για να αντισταθμίσουν την Τουρκία.
Τέλος, και σημαντικό, οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρακολουθούν και να αντιμετωπίζουν διπλωματικά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της Τουρκίας που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του ΝΑΤΟ, όπως οι διακρίσεις κατά των Κούρδων και η φυλάκιση δημοσιογράφων.
Υπό τον Ερντογάν και το AKP, η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος. Είναι καιρός να το αναγνωρίσουμε και να ενεργήσουμε ανάλογα.