Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: Η Χαμάς εξετάζει πρόταση για 40ήμερη κατάπαυση του πυρός

Reuters: Η Χαμάς εξετάζει πρόταση για 40ήμερη κατάπαυση του πυρός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Η Χαμάς έχει λάβει προσχέδιο πρότασης από τις συνομιλίες που διεξάγονται στο Παρίσι με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα, στο οποίο προβλέπεται παύση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 40 ημέρες και η ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους (10 προς έναν), αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Βάσει της πρότασης, θα επισκευαστούν τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία στη Γάζα, 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακα και χιλιάδες σκηνές και τροχόσπιτα θα παραδοθούν σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους, πρόσθεσε η πηγή.

40 Ισραηλινοί όμηροι

Το προσχέδιο αναφέρει ακόμη ότι η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους 40 Ισραηλινούς ομήρους, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετών, άτομα άνω των 50 ετών και τους ασθενείς.

Από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους και δεν θα τους ξανασυλλάβει, επεσήμανε η πηγή.

Οι συνομιλίες αυτές μοιάζουν να είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια εδώ και εβδομάδες να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Οι μεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για κατάπαυση του πυρός με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα την περίοδο του Ραμαζανιού, το οποίο διαρκεί από τις 10 Μαρτίου ως τις 9 Απριλίου.

«Το Ραμαζάνι φθάνει και υπάρχει συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους» που εξακολουθούν να κρατούνται στον Γάζα, εξήγησε Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεσμεύθηκε ότι θα καταστήσει δυνατή την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Ράφα, προτού εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εκεί.

Σχετικά άρθρα