Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ρωσική ενέργεια είναι πολύ φθηνή ώστε να αντισταθούν ορισμένες χώρες

Η ρωσική ενέργεια είναι πολύ φθηνή ώστε να αντισταθούν ορισμένες χώρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ινδία ή Μπάρατ, Κίνα, Ουκρανία, Πετρέλαιο, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και μετά την επιβολή ενός ευρέος φάσματος κυρώσεων, αρκετές χώρες εξακολουθούν να αρνούνται να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα, επωφελούμενες από το χαμηλού κόστους πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και αρκετές άλλες χώρες μείωσαν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, αναπτύσσοντας εναλλακτικές αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνοντας άλλες πηγές παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για να καλύψουν τη ζήτηση.

Καθώς πέτυχαν σε αυτό το έργο, άρχισαν να εισάγουν κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια, με στόχο να πλήξουν τη ρωσική οικονομία και να σταματήσουν τις πολεμικές της προσπάθειες.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες χρησιμοποίησαν αυτή την απομάκρυνση από τη Ρωσία ως ευκαιρία να εισάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο χαμηλού κόστους από τη Μόσχα για να ενισχύσουν τις προμήθειες και να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.

Τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, από πάνω από ένα 14ήμερο τρέχον μέσο όρο 65 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο του 2022 σε κάτω από 36 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2023.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απομάκρυνση από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα πολλών κορυφαίων παγκόσμιων δυνάμεων.

Ο 14ήμερος τρέχων μέσος όρος εσόδων από τις ρωσικές εξαγωγές προς την ΕΕ μειώθηκε από 826 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 2022 σε 75 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2024.

Ενώ οι εισαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν από 50 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 2022 σε 0 δολάρια τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτό δείχνει μια ισχυρή αφοσίωση στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη ρωσική ενέργεια τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Κίνα και η Ινδία είναι πλέον οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικής ενέργειας

Όμως ενώ ορισμένες χώρες απομακρύνθηκαν από τη ρωσική ενέργεια, άλλες αύξησαν τις εισαγωγές τους.

Η Κίνα αύξησε τον 14ήμερο μέσο όρο των εισαγωγών της από 171 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 2022 σε 267 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ οι εισαγωγές της Ινδίας αυξήθηκαν από 5,7 εκατ. δολάρια σε 135 εκατ. δολάρια.

Η Κίνα και η Ινδία είναι πλέον οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικής ενέργειας, έχοντας ξεπεράσει την ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια. Και οι δύο ασιατικές χώρες εισάγουν κυρίως πετρέλαιο, ακολουθούμενο από φυσικό αέριο και άνθρακα.

Η Τουρκία έχει επίσης αυξήσει τις εισαγωγές της ρωσικής ενέργειας για να φθάσει στα ίδια επίπεδα με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να αγοράζει ρωσικά ενεργειακά προϊόντα εφόσον η τιμή είναι ανταγωνιστική.

Παρά την ανακοίνωση αρκετών φιλόδοξων δεσμεύσεων για το κλίμα, η Ινδία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο και τον άνθρακα, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σύμφωνα με την αύξηση του πληθυσμού και την εκβιομηχάνιση.

Κατά τη διάρκεια αρκετών συνόδων κορυφής για το κλίμα τα τελευταία χρόνια, η ινδική κυβέρνηση ζήτησε από τις χώρες υψηλού εισοδήματος και τις αναπτυξιακές τράπεζες να στηρίξουν τον στόχο της για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες εναλλακτικές λύσεις, επενδύοντας στον τομέα της πράσινης ενέργειας σύμφωνα με την εθνική στρατηγική.

Με ανεπαρκή μέχρι στιγμής επίπεδα ξένων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρέχει ενέργεια χαμηλού κόστους στον πληθυσμό της για να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Η Ινδία έχει επικριθεί για το γεγονός ότι συνεχίζει να αγοράζει ρωσική ενέργεια εν όψει των κυρώσεων που έχουν θεσπιστεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας Χαρντίπ Σινγκ Πουρί πιστεύει ότι ο κόσμος χαίρεται που αγοράζει το πετρέλαιό του από τη Ρωσία και όχι από εναλλακτικές πηγές, όπως η Μέση Ανατολή, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα.

Το ρωσικό αργό αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 35% των εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας. Αυτό έχει συμβάλει στη μείωση των εισαγωγών της Ινδίας σε αργό πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή.

Η επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα είχε ως στόχο να μειώσει μαζικά τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να παραλύσει τις πολεμικές της προσπάθειες στην Ουκρανία. Ωστόσο, καθώς η Κίνα και η Ινδία συνεχίζουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική ενέργεια, τα έσοδα παρέμειναν υψηλά.

Η Ρωσία κέρδισε 37 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις αργού στην Ινδία το 2023, καθώς η χώρα της Νότιας Ασίας αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία κατά 13 φορές από πριν από τον πόλεμο.

Αυτό είναι ανησυχητικό για τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι στρατηγικός εταίρος με την Ινδία.

Οι ρωσικές πωλήσεις αργού στην Ινδία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, γεγονός που τις καθιστά νόμιμες.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι μια μεγάλη ποσότητα ρωσικού πετρελαίου εξακολουθεί να διυλίζεται στην Ινδία και να εξάγεται στις ΗΠΑ, αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες της Κίνας για εισαγωγές ρωσικής ενέργειας έφτασαν σχεδόν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του πολέμου.

Η Κίνα εισήγαγε μια σειρά από ρωσικά ενεργειακά προϊόντα με έκπτωση, καθώς η Μόσχα επεδίωκε να δημιουργήσει νέους εμπορικούς εταίρους εν όψει των αυστηρών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στους υφιστάμενους εισαγωγείς της.

Η Κίνα έχει επωφεληθεί από τις εισαγωγές ενέργειας χαμηλού κόστους από τη Ρωσία, με τις εκπτώσεις στο πετρέλαιο να έχουν συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού λογαριασμού της Κίνας κατά περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ienergeia.gr (Σπύρος Σιδέρης)

Σχετικά άρθρα