Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Είναι επίσημο: Το Ισλαμικό Κράτος βομβάρδισε με χημικά όπλα τη Μαρέα το 2015

Είναι επίσημο: Το Ισλαμικό Κράτος βομβάρδισε με χημικά όπλα τη Μαρέα το 2015
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μαρέα, Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Συρία, Τζιχαντιστές, Χημικά Όπλα, Χημικά Συρίας,

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) διέπραξε τη χημική επίθεση την 1η Σεπτεμβρίου 2015 στην πόλη Μαρέα στη βορειοδυτική Συρία.

Στην τέταρτη έκθεσή της, η Ομάδα Έρευνας και Ταυτοποίησης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων – ΟΑΧΟ, η Investigation and Identification Team (IIT) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι οι μονάδες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ήταν οι δράστες της επίθεσης με χημικά όπλα την 1η Σεπτεμβρίου 2015 στη Μαρέα, στην περιφέρεια του Χαλεπίου.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2015, κατά τη διάρκεια συνεχιζόμενων επιθέσεων με στόχο την κατάληψη της πόλης Μαρέα, μονάδες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) ανέπτυξαν μουστάρδα θείου», αναφέρει η έκθεση.

Η IIT είπε ότι τουλάχιστον έξι βλήματα διέρρευσαν μια μαύρη, παχύρρευστη ουσία με μια ευδιάκριτη «πικάντικη» και «σαν σκόρδο» μυρωδιά και 11 άτομα που ήρθαν σε επαφή με την υγρή ουσία παρουσίασαν συμπτώματα σύμφωνα με την έκθεση στη μουστάρδα θείου.

Η IIT, που ιδρύθηκε το 2018, έχει καθήκον να εντοπίσει τους δράστες συγκεκριμένων περιπτώσεων χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.

Αναγνώρισε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ως δράστες της χημικής επίθεσης στη Λαταμένα το 2017, της επίθεσης στο Σαρακίμπ το 2018 και της επίθεσης στη Ντούμα το 2018.

Η IIT διαπίστωσε ότι τα χημικά όπλα ρίχθηκαν με πυροβολικό από περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

«Καμία άλλη οντότητα δεν διέθετε τα μέσα, τα κίνητρα και τις δυνατότητες να αναπτύξει θειούχο μουστάρδα ως μέρος μιας επίθεσης στη Μαρέα την 1η Σεπτεμβρίου 2015».

Σχετικά άρθρα