Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν διόρισε πρεσβευτές κομματικά στελέχη που ΔΕΝ είναι διπλωμάτες – Οι Τούρκοι πρεσβευτές δεν μιλούν ξένες γλώσσες

Ο Ερντογάν διόρισε πρεσβευτές κομματικά στελέχη που ΔΕΝ είναι διπλωμάτες – Οι Τούρκοι πρεσβευτές δεν μιλούν ξένες γλώσσες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο Τούρκος Πρόεδρος και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε ως πρεσβευτές 10 άτομα, μερικά από τα οποία είναι πολιτικοί του κόμματός του που δεν υπηρέτησαν ποτέ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση του Ερντογάν να διορίσει πρεσβευτές στη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία, το Τζιμπουτί, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Σομαλία, το Τσαντ και τη Γκάμπια δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι νέοι πρεσβευτές περιλαμβάνουν τον πρώην βουλευτή του AKP και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Emrullah İşler (Σαουδική Αραβία) και τον Ahmet Misbah Demircan (Τυνησία), πρώην υφυπουργό και δήμαρχο στην Κωνσταντινούπολη από το AKP.

Η πρώην βουλευτής του AKP και νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου 9 Eylül με έδρα τη Σμύρνη, Nükhet Hotar, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας λόγω ισχυρισμών για ευνοιοκρατία και διαφθορά στο πανεπιστήμιο, ορίστηκε επίσης πρεσβευτής.

Διορίστηκε ειδική εκπρόσωπος της Τουρκίας στην Ένωση για τη Μεσόγειο, μια διακυβερνητική οργάνωση 43 κρατών μελών από την Ευρώπη και τη Λεκάνη της Μεσογείου.

Το AKP και ο Ερντογάν επικρίνονται σκληρά για την πλήρωση κρατικών θέσεων με τους φίλους τους και αδιαφορία για την αξιοκρατία.

Ο Namık Tan, πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και νυν βουλευτής της Κωνσταντινούπολης από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), επέκρινε τους διορισμούς, συγκρίνοντας τις διπλωματικές σταδιοδρομίες στην «παλιά Τουρκία» με αυτές στη «νέα Τουρκία», αναφερόμενος στο AKP.

Ο Ταν είπε ότι οι άνθρωποι έπρεπε να δώσουν εξετάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, να περάσουν από εκπαίδευση στην ακαδημία, να υπηρετήσουν σε διάφορες θέσεις, να δώσουν εξετάσεις για τη θέση του πρώτου γραμματέα, ύστερα να γίνουν αναπληρωτές γενικοί διευθυντές, φτάνοντας στον βαθμό του πρεσβευτή μόνο μετά από περίπου 25 χρόνια.

«Μια διπλωματική καριέρα στη νέα Τουρκία μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: 1- Μέλος του κόμματος-μέλος του κοινοβουλίου-πρεσβευτής ή 2- Εγγύτητα στο παλάτι [Ερντογάν]-πρύτανης/αναπληρωτής υπουργός-πρεσβευτής», είπε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου T24 την Παρασκευή, οι πρόσφατοι διορισμοί δεν περιλαμβάνουν πρεσβευτή για τον σύμμαχο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα με τις προσδοκίες.

Η Τουρκία δεν είχε πρεσβευτή στις ΗΠΑ από τότε που ο Μουράτ Μερκάν, ιδρυτικό μέλος του AKP, πρώην βουλευτής και υφυπουργός, ο οποίος διορίστηκε στις 15 Μαρτίου 2021, συνταξιοδοτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου.

Μια έκθεση του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Οικονομίας (INSTITUDE) που εδρεύει στις Βρυξέλλες σχετικά με τους 122 πρεσβευτές που υπηρετούν στις τουρκικές πρεσβείες αποκάλυψε το 2022 ότι δεν γνωρίζουν τα βασικά σε ορισμένες σημαντικές γλώσσες.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι γλωσσικές τους δεξιότητες «δεν είναι καθόλου κοντά στο ικανοποιητικό επίπεδο» για να κατανοήσουν ακόμη και τους στενούς γείτονες της Τουρκίας και ευθύνονται εν μέρει για τις αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Η έκθεση έδειξε ότι μόνο 48 από τους 122 Τούρκους πρεσβευτές μπορούν να μιλούν τουλάχιστον μία από τις επίσημες γλώσσες των χωρών στις οποίες έχουν τοποθετηθεί, με τις γλωσσικές δεξιότητες των διπλωματών της Τουρκίας να είναι «εκπληκτικά ανεπαρκείς» σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία. και τη Ρωσία.

Σχετικά άρθρα