Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας: Υπέρ της αναγνώρισης για Παλαιστινιακό κράτος

Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας: Υπέρ της αναγνώρισης για Παλαιστινιακό κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Σουηδία,

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου από την γαλλική Εθνοσυνέλευση, βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία τάσσονται υπέρ του ενδεχόμενου αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος, “προκειμένου να επιτευχθεί η οριστική διευθέτηση της διένεξης” με το Ισραήλ.

Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος προετοιμάζουν πρόταση ψηφίσματος με το οποίο θα καλέσουν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με αντίγραφο του προσχεδίου, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, “η Εθνοσυνέλευση καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να καταστήσει την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης ένα μέσο προκειμένου να επιτευχθεί μία οριστική διευθέτηση” της διένεξης. Σε περίπτωση συμφωνίας το κείμενο αυτό μπορεί σύντομα να κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Ενδεχόμενη έγκριση, βέβαια, του ψηφίσματος από την Εθνοσυνέλευση ή τη Γερουσία δεν σημαίνει και δέσμευση της γαλλικής κυβέρνησης, θα είχε, όμως, ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, έπειτα κι από εκείνη που διεξήχθη στο βρετανικό κοινοβούλιο στα μέσα Οκτωβρίου.

Στο προσχέδιο του ψηφίσματος “διαπιστώνονται οι απειλές για τη λύση των δύο Κρατών και κυρίως η παράνομη συνέχιση των εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη που υπονομεύει τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους”.

“Η λύση των δύο κρατών, την οποία προωθεί σταθερά η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προϋποθέτει την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης”, γράφει στο προσχέδιο. Την Παλαιστίνη αναγνωρίζουν 134 χώρες σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, περιλαμβανομένης και της Σουηδίας, η οποία προχώρησε την αναγνώριση την 30ή Οκτωβρίου. Το Ισραήλ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στη Σουηδία μετά την απόφαση αυτή, την οποία επέκρινε ως “ανώφελη” και “ατυχή”.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει στα μέσα του Οκτωβρίου ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος “όταν έλθει η ώρα” αλλά το Παρίσι επιθυμεί η απόφαση αυτή να είναι “επωφελής για την ειρήνη”.

Σχετικά άρθρα