Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν φαίνεται να φεύγουν οι Αμερικανοί από Ιράκ και Συρία – Το Ιράν θέλει να τους διώξει

Δεν φαίνεται να φεύγουν οι Αμερικανοί από Ιράκ και Συρία – Το Ιράν θέλει να τους διώξει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Τανφ Συνοριακό Πέρασμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ιράν, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Καταΐμπ Χεζμπολάχ, Πεντάγωνο, Συρία, Τζιχαντιστές,

Ο αμερικανικός στρατός βομβαρδίζει στόχους που υποστηρίζονται από το Ιράν σε τρεις διαφορετικές χώρες της Μέσης Ανατολής τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν άλλαξε την πρόθεση της Τεχεράνης και των παραστρατιωτικών που υποστηρίζει από το να βάλει τέλος στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Και παρά τις περισσότερες από 170 επιθέσεις παραστρατιωτικών που υποστηρίζονται από το Ιράν σε αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, τη Συρία και την Ιορδανία από τον Οκτώβριο, νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει επικείμενο σχέδιο για οποιαδήποτε απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ σκότωσαν τουλάχιστον δύο διοικητές ιρακινών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Βαγδάτη τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους.

Η τελευταία επιχείρηση σκότωσε τον Άμπου Μπακίρ αλ Σάντι, ο οποίος φέρεται να ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα ντρόουν της Καταΐμπ Χεζμπολάχ.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Βαγδάτης καταδίκασαν γρήγορα την αμερικανική επίθεση και κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον ότι «ανεύθυνα» παρεμπόδισε την έναρξη διμερών συνομιλιών για να συζητηθεί το μέλλον των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατευμάτων κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη χώρα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ιράκ, Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν δείχνουν «καμία εκτίμηση» για τις ζωές των αμάχων ή τους διεθνείς νόμους μετά την επίθεση της Τετάρτης.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα αμάχων, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το βίντεο της επίθεσης δείχνει ένα χτύπημα ακριβείας χρησιμοποιώντας αυτό που φαινόταν να ήταν ένας πύραυλος Hellfire να πλήττει το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι αξιωματούχοι της Καταΐμπ Χεζμπολάχ.

Ένας Ιρακινός διπλωμάτης με έδρα δυτική πρωτεύουσα υποβάθμισε την προθυμία των Ιρακινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, να εκδιώξουν τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Η μάχη κατά του ISIS εξακολουθεί να είναι πραγματική και έχουμε δει αρκετές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες από την οργάνωση», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, στο Al Arabiya English.

Απευθυνόμενος στις δημόσιες εκκλήσεις από τη Βαγδάτη για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ο διπλωμάτης είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των κλήσεων ήταν από φατρίες και πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Αλλά δεν έχουν λαϊκή υποστήριξη στο Ιράκ λόγω της ιστορίας τους στη διαφθορά, την κλοπή και την παρα-οικονομία της πολιτοφυλακής.

»Εμπλεκόμενοι σε ζητήματα όπως ο άξονας αντίστασης ή αντιστεκόμενοι στην παρουσία των ΗΠΑ, αποφεύγουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αποκτούν λαϊκή νομιμότητα», είπε ο διπλωμάτης.

Οι απαντήσεις των ΗΠΑ ήρθαν μετά τις επιθέσεις παραστρατιωτικών που υποστηρίζονται από το Ιράν και τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών.

Οι πολιτοφυλακές -οπλισμένες, χρηματοδοτούμενες και εκπαιδευμένες από την Τεχεράνη όλα αυτά τα χρόνια- δήλωσαν ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Δεν έχουν καταγραφεί επιθέσεις σε αμερικανικά στρατεύματα από τις 4 Φεβρουαρίου, καθιστώντας αυτή τη μεγαλύτερη περίοδο χωρίς επιθέσεις από τις 17 Οκτωβρίου.

Υπήρξαν δύο, τετραήμερες ηρεμίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Επίσημες συνομιλίες για το μέλλον της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι συμφώνησαν πέρυσι να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με το μελλοντικό σχήμα και τον ρόλο του Διεθνούς Συνασπισμού για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ο οποίος βρίσκεται στο ιρακινό έδαφος μετά από πρόσκληση της ιρακινής κυβέρνησης.

Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων διεξήχθη τον Ιανουάριο, αλλά διεκόπη γρήγορα λόγω της θανατηφόρας επίθεσης στα αμερικανικά στρατεύματα στην Ιορδανία, για την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν τα «αποτυπώματα» της Καταΐμπ Χεζμπολάχ.

Λιγότερο από 24 ώρες αφότου οι ΗΠΑ σκότωσαν έναν υψηλόβαθμο διοικητή της Καταΐμπ Χεζμπολάχ, το Ιράκ ανακοίνωσε μονομερώς ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος συνομιλιών με τις ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν γρήγορα μια ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας τις συνομιλίες.

Το τι ακριβώς συζητείται θα οδηγήσει σε μια αμοιβαία απόφαση που θα ληφθεί και από τις δύο πλευρές για το μέλλον των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού στο Ιράκ.

«Αυτές οι συνομιλίες επικεντρώνονται σε τρεις τομείς αξιολόγησης: την απειλή του ISIS, το επιχειρησιακό περιβάλλον και την ικανότητα των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Νγκουγιέν.

Ο Νγκουγιέν πρόσθεσε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις ήταν ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της μετάβασης.

Προηγουμένως, οι ΗΠΑ άλλαξαν τον ρόλο τους από μάχιμο σε βοήθεια και παροχή συμβουλών.

Οι πιθανές αλλαγές στο μέλλον θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού των στρατευμάτων ή την αλλαγή του τύπου των δυνάμεων των ΗΠΑ ή του Διεθνούς Συνασπισμού στο Ιράκ.

Όλα αυτά συζητούνται στην Ανώτατη Στρατιωτική Επιτροπή (HMC).

«Οι συνομιλίες στο Ιράκ χρησιμεύουν για να επιβεβαιώσουν τη δέσμευση του Συνασπισμού όχι μόνο να υποστηρίξουν τις ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας και να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά να εξασφαλίσουν περαιτέρω το μέλλον του Ιράκ», είπε ο Νγκουγιέν στο Al Arabiya English.

Ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), που είναι υπεύθυνος για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, είπε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ υποστηρίζει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Ουάσιγκτον.

Ο απόστρατος στρατηγός Τζόζεφ Βοτέλ ανέφερε ως παράδειγμα το Ισλαμικό Κράτος και την αποτροπή του από το να αποτελεί μια ευρύτερη απειλή για την περιοχή και τον κόσμο.

«Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε μια καλή σχέση με τη χώρα του Ιράκ και ειδικά με τις ικανές στρατιωτικές δυνάμεις τους.

»Το Ιράκ βρίσκεται σε μια γεωστρατηγικά σημαντική τοποθεσία στην περιοχή και η επιρροή και η παρουσία εκεί είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Βοτέλ στο Al Arabiya English.

Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία συνδέεται με το Ιράκ

Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι έχουν 900 Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία ως μέρος της εκστρατείας ήττας του ISIS.

Δέχθηκαν επίθεση δεκάδες φορές τους τελευταίους μήνες, αλλά τις περισσότερες οι στρατιώτες εκεί λαμβάνουν υποστήριξη από τους συντρόφους τους στο Ιράκ.

Ο Βοτέλ είπε ότι οποιαδήποτε αποχώρηση από το Ιράκ θα σήμαινε πιθανότατα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την ανατολική Συρία.

«Τα περισσότερα σωσίβια για την υποστήριξη των στρατευμάτων μας στη Συρία προέρχονται από το Ιράκ – επομένως εκτιμώ ότι μια αναχώρηση από το Ιράκ θα οδηγούσε σε αναχώρηση από τη Συρία».

Ωστόσο, τα αμερικανικά στρατεύματα στην Αλ Τανφ ενδέχεται να μπορέσουν να παραμείνουν, καθώς η υποστήριξή τους εξαρτάται λιγότερο από το Ιράκ. Οι υπόλοιπες δυνάμεις βρίσκονται στα βορειοανατολικά.

Ερωτηθείς για τη Συρία, ο Νγκουγιέν είπε: «Δεν υπάρχουν αλλαγές στη στάση της δύναμης των ΗΠΑ στη Συρία».

Σχετικά άρθρα