Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την Τετάρτη ο Ερντογάν στην Αίγυπτο – Συνάντηση με Σίσι και πώληση ντρόουν

Την Τετάρτη ο Ερντογάν στην Αίγυπτο – Συνάντηση με Σίσι και πώληση ντρόουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Στο Κάιρο μεταβαίνει την Τετάρτη 14/2 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι.

Η μονοήμερη επίσκεψη θα είναι η πρώτη εδώ και περισσότερα από 11 χρόνια ενώ θεωρείται ως η αρχή μιας νέας σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών μετά από μια περίοδο εντάσεων.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων μεταξύ των δύο προέδρων, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, βρίσκονται «πιθανά βήματα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου και της ενεργοποίησης των μηχανισμών διμερούς συνεργασίας υψηλού επιπέδου».

Επίσης, οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για τα τρέχοντα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας–Αιγύπτου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι δύο χώρες διόρισαν πρεσβευτές τον Ιούλιο για την αποκατάσταση των σχέσεών τους, μετά από μια διπλωματική ρήξη που διήρκεσε χρόνια με φόντο την υποστήριξη της Άγκυρας στην οργάνωση Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είναι απαγορευμένη στην Αίγυπτο, μετά την εξέγερση της 30ής Ιουνίου 2013.

Αργότερα πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 τον Σεπτέμβριο.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη φάση στην περιοχή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, Μοχάμεντ αλ Αράμπι, ο οποίος δήλωσε στο Asharq Al-Awsat ότι πρόκειται για μια σημαντική στροφή στην πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από τη μακρά διακοπή.

Πράσινο «φως» από την Άγκυρα για drones στην Αίγυπτο

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιείται μετά το «πράσινο φως» της Τουρκίας να παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Αίγυπτο όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας στο κανάλι A Haber, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συζητήσει με τον Σίσι διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, της ενέργειας και της ασφάλειας».

«Η εξομάλυνση των σχέσεών μας είναι σημαντική για την Αίγυπτο ώστε να έχει ορισμένες τεχνολογίες.

»Έχουμε μια συμφωνία για την παροχή (στην Αίγυπτο) μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων τεχνολογιών», είπε.

Η διεθνής ζήτηση για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκεται στο ζενίθ μετά την επίδρασή τους στις συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία.

Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία φέρεται να επρόκειτο να δαπανήσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει το σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεσαίου ύψους μεγάλης αντοχής (MALE) «Akinci», παραγωγής Baykar Technology.

Ενώ η Baykar Technology έχει εξάγει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 σε 30 χώρες παγκοσμίως, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci έχει μέχρι στιγμής πωληθεί με επιτυχία στον τουρκικό στρατό, το Πακιστάν και τη Λιβύη.

Η Σαουδική Αραβία θα είναι η τέταρτη χώρα που θα αποκτήσει το drone Akinci.

Τέλος, ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «η απόκτηση των τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποσκοπεί στην ενίσχυση της ετοιμότητας του στρατού της και των δυνατοτήτων κατασκευής όπλων της χώρας».

Σχετικά άρθρα