Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έλον Μασκ: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» ο Πούτιν να χάσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Έλον Μασκ: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» ο Πούτιν να χάσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαδίκτυο, Έλον Μασκ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ουκρανία, Ρωσία,

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ υποστήριξε τη Δευτέρα 12/2, μιλώντας στο φόρουμ X Spaces ότι, «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να χάσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Τάχθηκε επίσης κατά της έγκρισης σχεδίου νόμου για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μασκ είπε, απευθυνόμενος σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές των ΗΠΑ, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχολιάζοντας τη σύγκρουση για τις δορυφορικές υπηρεσίες Starlink που ανήκουν στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Έλον Μασκ ξεκαθάρισε από την Κυριακή 11/2 ότι δεν παρέχει το δορυφορικό δίκτυο Starlink στο ρωσικό στρατό για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επιτρέπει γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα μέσω κινητού τηλεφώνου.

Το αφεντικό της SpaceX προχώρησε στην παραπάνω ανακοίνωση με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για χρήση από Ρώσους στρατιώτες.

Επίσης, ο Έλον Μασκ συμφώνησε με το σχόλιο ενός εκ των ομιλητών του φόρουμ, ο οποίος είπε ότι όσοι περιμένουν τη νίκη της Ουκρανίας «ζουν σε έναν κόσμο φαντασίας».

Πολέμιοι του νομοσχεδίου της Γερουσία, το οποίο προβλέπει περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία για να συνεχίσει τον αγώνα κατά της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, συμμετείχαν στη συζήτηση στο φόρουμ.

Μαζί με τον Μασκ στο φόρουμ ήταν ο Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν, ο Τζ. Ντ. Βανς από το Οχάιο και ο Μάικ Λι από τη Γιούτα, καθώς και ο Βιβέκ Ραμασουάμι, πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, και ο Ντέιβιντ Σακς, συνιδρυτής της Craft Ventures LLC.

«Αυτές οι δαπάνες δεν βοηθούν την Ουκρανία. Η συνέχιση του πολέμου δεν βοηθά την Ουκρανία», τόνισε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος.

Είπε επίσης ότι μερικές φορές κατηγορείται ότι υπερασπίζεται τον Πούτιν, αλλά χαρακτήρισε την κατηγορία «παράλογη».

Σύμφωνα με τον Μασκ, οι εταιρείες του «μάλλον έχουν κάνει περισσότερα για να υπονομεύσουν τη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλον».

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, ο Πούτιν δυσκολεύεται να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο γιατί «αν κάνει πίσω, θα σκοτωθεί».

Τον ενδιαφέρει «να σταματήσουν οι θάνατοι και στις δύο πλευρές του πολέμου», αλλά δεν πιστεύει ότι αυτό μπορεί να γίνει με την απομάκρυνση του επικεφαλής του Κρεμλίνου.

«Όσοι θέλουν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία θα πρέπει να σκεφτούν ποιος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να απομακρύνει τον Πούτιν και εάν θα είναι ειρηνοποιός;

»Μάλλον όχι», είπε ο Μασκ, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο άτομο είναι πολύ πιθανό να είναι «ακόμη πιο σκληρό από τον Πούτιν».

Τι συμβαίνει με το Starlink

Σε ανάρτησή του στο «X» (πρώην Twitter) την Κυριακή (11/2), ο Μασκ ανέφερε:

«Εξ όσων γνωρίζουμε, κανένα σύστημα Starlink δεν έχει πωληθεί άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία».

«Σύμφωνα με κάποιες ψευδείς αναφορές, η SpaceX πουλάει τερματικά του συστήματος Starlink στη Ρωσία», ανέφερε ο Μασκ στην ανάρτηση στο X, το οποίο του ανήκει επίσης. «Αυτό είναι κατηγορηματικά ψευδές», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ορισμένες ψευδείς πληροφορίες ισχυρίζονται ότι η SpaceX πουλάει το Starlink στη Ρωσία.

»Αυτό είναι κατηγορηματικά ψευδές. Εξ όσων γνωρίζουμε, κανένα Starlink δεν έχει πωληθεί άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία.

»Εάν η SpaceX λάβει γνώση ότι ένας δορυφόρος του Starlink χρησιμοποιείται από ένα μη εξουσιοδοτημένο μέρος, θα λάβουμε μέτρα για την απενεργοποίηση της σχετικής δυνατότητας», σημείωσε ο Μασκ.

Σύμφωνα με το Business Insider το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν πολλές αναφορές από τις ουκρανικές υπηρεσίες για χρήση του Starlink από τη Ρωσία, με την πιο πρόσφατη να αφορά την 83η Μεραρχία του Ντονέτσκ.

Μερικοί ειδικοί, θεωρούν ότι ο ρωσικός στρατός απέκτησε πρόσβαση στην υπηρεσία, μέσω εξοπλισμού που έπεσε στα χέρια του από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, που χρησιμοποιούν το Starlink από την αρχή του πολέμου.

Ωστόσο, μπορεί να απέκτησε πρόσβαση μέσω τρίτων, που χρησιμοποιούνται ως «βιτρίνες», ώστε να μην εντοπιστεί ο αληθινός χρήστης.

Σημειώνεται, ότι το Starlink διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο, καθώς τον πρώτο χρόνο έδωσε τη δυνατότητα στον ουκρανικό στρατό να πραγματοποιεί μικρά χτυπήματα ακριβείας, αφού η επικοινωνία μπορούσε να γίνει γρήγορα και με ασφάλεια μέσω κινητού τηλεφώνου, χωρίς να χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός ή και χειρισμός.

Κρεμλίνο: Ο ρωσικός στρατός δεν χρησιμοποιεί το Starlink του Ελον Μασκ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το δορυφορικό σύστημα Starlink του Ελον Μασκ δεν έχει πιστοποιηθεί για χρήση στη Ρωσία και, ως εκ τούτου, δεν χρησιμοποιείται από τη χώρα.

Η Ουκρανία, η οποία έχει χρησιμοποιήσει το Starlink για στρατιωτικές επικοινωνίες καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσής της με τη Ρωσία, ισχυρίστηκε την Κυριακή 11/2, ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί τερματικά του Starlink σε τμήματα της Ουκρανίας που ελέγχει.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι «δεν είναι πιστοποιημένο σύστημα, κατά συνέπεια, δεν το προμηθεύεται επίσημα η χώρα ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο».

«Για αυτό, ίσως, δεν πρέπει να αναμειχθούμε στη συζήτηση μεταξύ του καθεστώτος του Κιέβου και του επιχειρηματία Μασκ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ουκρανική κυβέρνηση.

Η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας σε ανακοίνωσή της την Κυριακή τόνιζε ότι ρωσικές δυνάμεις, όπως η ρωσική 83η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης, η οποία συμμετέχει σε μάχες κοντά στις πόλεις Κλιστσίεφκα και Αντρίεφκα στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, χρησιμοποιεί το σύστημα Starlink.

Σχετικά άρθρα