Γερμανία, ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμοι για πόλεμο σε 5 χρόνια, για τον οποίο είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο γερμανικός στρατός και να αλλάξει η νοοτροπία.
Αυτό δήλωσε ο αρχηγός της Μπούντεσβερ, των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, Κάρστεν Μπρόιερ, σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag.
Ο στρατηγός είναι πεπεισμένος ότι ο χρόνος για να φτάσει η Μπούντεσβερ σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας δεν είναι άπειρος.
«Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξε απειλή για έναν πιθανό πόλεμο από το εξωτερικό.
»Όταν παρακολουθώ τα αναλυτικά στοιχεία και βλέπω την πιθανότητα μιας στρατιωτικής απειλής που προέρχεται από τη Ρωσία, για εμάς σημαίνει πέντε έως οκτώ χρόνια να προετοιμαστούμε.
»Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει πόλεμος. Αλλά είναι δυνατό.
»Και επειδή είμαι στρατιωτικός, λέω: σε πέντε χρόνια θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο», είπε ο Μπρόιερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαχητική ικανότητα είναι πολλά περισσότερα από την ετοιμότητα του προσωπικού και των υλικών, αφορά και τις απαραίτητες αλλαγές νοοτροπίας.
Απαιτείται αλλαγή σκέψης τόσο στην κοινωνία όσο και κυρίως στην Μπούντεσβερ.
Ο στρατιωτικός ηγέτης χαρακτήρισε σημαντική την αποτροπή, δηλαδή την ικανότητα να μπορεί να αμυνθεί κανείς ώστε να κάνει τον κίνδυνο επίθεσης τόσο υψηλό ώστε ο εχθρός να επιλέξει να μην την εξαπολύσει.
Μιλώντας για την προθυμία του Πούτιν να μην περιοριστεί στην Ουκρανία, ο Μπρόιερ το χαρακτήρισε «πρόθεση» του Ρώσου προέδρου.
«Αυτό το αναγνωρίζω στον Πούτιν από όσα έγραψε και είπε, και από τις ενέργειές του στην Ουκρανία.
»Και επίσης από το στρατιωτικό δυναμικό.
»Είδαμε ότι στη Ρωσία η Δούμα αποφάσισε να στραφεί σε μια στρατιωτική οικονομία. Άρα το δυναμικό αυτή τη στιγμή αυξάνεται», είπε ο στρατηγός.
Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, σημείωσε ο αρχηγός των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει στοιχεία μάχης φθοράς και η περαιτέρω ανάπτυξή του θα εξαρτηθεί, κατά την εκτίμησή του, πρώτα από όλα από το πόσα αποθέματα ανθρώπων και εξοπλισμού θα έχει ο Πούτιν για τη συνέχισή του.
Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια της Δύσης και συγκεκριμένα της Γερμανίας στην Ουκρανία, ο Μπρόιερ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία πραγματικά «φτάνει στα άκρα» των δυνατοτήτων της όσον αφορά την υποστήριξη με υλικά και εκπαίδευση.
«Ο περιορισμός μας οφείλεται τι έχουμε διαθέσιμο και τι μπορεί να κατασκευαστεί και να παραδοθεί από τη βιομηχανία.
»Με υψηλότερη βιομηχανική ικανότητα, η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει περισσότερη υποστήριξη», σημείωσε ο Μπρόιερ.