Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν είπε στους φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς να σταματήσουν τις επιθέσεις στους Αμερικανούς

Το Ιράν είπε στους φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς να σταματήσουν τις επιθέσεις στους Αμερικανούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφημερίδα Wall Street Journal, Ιράκ, Ιράν, Ισμαήλ Καανί, Κασέμ Σολεϊμανί, Κουρδιστάν, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι ο Ισμαήλ Καανί, ο διοικητής του Ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) χρησιμοποιεί φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς στο Ιράκ για να επεκτείνει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.

Ο Καανί διαδέχθηκε τον Κασέμ Σουλεϊμανί μετά τη δολοφονία του σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.

Ο πρωταρχικός στόχος του Καανί είναι να χρησιμοποιήσει αυτές τις παραστρατιωτικές δυνάμεις για να ενισχύσει την ηγεμονία του Ιράν χωρίς να φοβάται αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε τη Δευτέρα 5/2 η Wall Street Journal.

Το πρακτορείο ειδήσεων με έδρα τις ΗΠΑ σημείωσε ότι από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση του Σώματος Κουντς, ο Καανί εργάζεται αθόρυβα για να ενώσει διάφορες φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία που λειτουργούν υπό την επίβλεψη του Ιράν.

Επίσης, ο Καανί προέτρεψε αυτές τις πολιτοφυλακές να απόσχουν από έντονες επιθέσεις σε ισραηλινές και αμερικανικές βάσεις, φοβούμενος την κλιμάκωση της περιφερειακής σύγκρουσης.

Καθώς οι συγκρούσεις με τους σουνίτες τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία έχουν υποχωρήσει, τα παραστρατιωτικά φιλοϊρανικά δίκτυα έχουν εξελιχθεί, με πολλά να ενσωματώνονται στις επίσημες στρατιωτικές δομές αυτών των χωρών.

Αυτή η στροφή έχει επίσης μετριάσει ορισμένα οικονομικά βάρη της Τεχεράνης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Επιπλέον, ένας ανώτερος σύμβουλος της ιρανικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι Ιρανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το Ιράκ μετά από την επίθεση στην Ιορδανία για να ενημερώσουν τους συμμάχους τους ότι η στόχευση Αμερικανών στρατιωτών ξεπέρασε μια γραμμή.

Μετά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, πολλαπλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες έχουν πλήξει βάσεις του Διεθνούς Συνασπισμού στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς και στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία.

Για αρκετές επιθέσεις στα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Διεθνούς Συνασπισμού στο Ιράκ και την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν την ευθύνη έχουν αναλάβει παραστρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ.

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε πλήγμα στην κατοικία του Κούρδου επιχειρηματία Peshraw Dizayee στην Ερμπίλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο του βαθύπλουτου Κούρδου επιχειρηματία και τουλάχιστον ακόμα τρεις θανάτους.

Εν τω μεταξύ, ως απάντηση στον σκοτωμό τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές αντίποινων, πλήττοντας πάνω από 85 τοποθεσίες στο Ιράκ και τη Συρία.

Αναγνωρίζοντας τις αεροπορικές επιδρομές, ο υποστράτηγος Douglas A. Sims II, διευθυντής επιχειρήσεων του Μικτού Επιτελείου του Πενταγώνου, δήλωσε ότι διεξήχθησαν με την κατανόηση ότι οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν ενεργά από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν παραστρατιωτικούς και το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Σημείωσε επίσης τις πιθανότητες για ανθρώπινες απώλειες και τόνισε τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας στα πλήγματα.

Σχετικά άρθρα