Οι ΗΠΑ προσπαθούν να χτυπήσουν ιρανικούς στόχους στη Μέση Ανατολή αρκετά σκληρά για να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά όχι τόσο σκληρά ώστε να πυροδοτήσουν ευρύτερη κλιμάκωση ή ακόμη και άμεσο πόλεμο με το Ιράν.
Οι ειδικοί τις τελευταίες ημέρες ονόμασαν τη στρατηγική προσέγγιση «Goldilocks» επειδή πρέπει να είναι η σωστή.
Ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι μια απάντηση ερχόταν από τη στιγμή που κατηγόρησε «ριζοσπαστικές μαχητικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν που δρουν στη Συρία και το Ιράκ» ότι σκότωσαν τρεις στρατιωτικούς των ΗΠΑ στην Ιορδανία σε επίθεση με ντρόουν σχεδόν πριν από μια εβδομάδα.
Αλλά ο πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τα αντίποινα του θα ήταν υπολογισμένα και όχι βιαστικά, λέγοντας ότι θα γίνουν «σε στιγμή και με τρόπο που θα επιλέξουμε».
Αυτό αγόρασε χρόνο στη διοίκηση για να προσπαθήσει να πλοηγηθεί στα πιο λεπτά μονοπάτια μεταξύ μιας ουσιαστικής, ισχυρής και αποτελεσματικής στρατιωτικής επίθεσης κατά των ιρανικών συμφερόντων και της πυροδότησης νέας σύγκρουσης σε μια περιοχή που βρίσκεται ήδη σε σημείο βρασμού μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που ώθησε το Ισραήλ σε πόλεμο στη Γάζα.
Επιλέγοντας να μην χτυπήσει άμεσα το ίδιο το Ιράν, ο κ. Μπάιντεν επιδίωξε πολύ εσκεμμένα να αποφύγει την κλιμάκωση, παρόλο που θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογήσει χτυπήματα εντός του ιρανικού εδάφους, δεδομένης της υποτιθέμενης υποστήριξης της Τεχεράνης στους παραστρατιωτικούς που κατηγορούνται για τη θανατηφόρα επίθεση με ντρόουν στην Ιορδανία.
Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει επιλέξει να κυνηγήσει την ελίτ δύναμη Κουντς του Ιράν, εντός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) – του ισχυρότερου βραχίονα της ιρανικής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή και της οργάνωσης που διευθύνει το δίκτυο πολιτοφυλακών πληρεξουσίων της Τεχεράνης.
Αυτό το επίπεδο επίθεσης θα μπορούσε ακόμη να πυροδοτήσει μια άμεση, κλιμακούμενη ιρανική απάντηση εναντίον στόχων των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι δεν θα το κάνει.
Σχεδόν ακριβώς πριν από τρία χρόνια, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος, οι ΗΠΑ σκότωσαν τον κορυφαίο Ιρανό στρατηγό που είχε ηγηθεί της δύναμης Κουντς κατά τη διάρκεια της πιο αποτελεσματικής περιόδου του πολέμου αντιπροσώπων κατά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων δυτικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.
Η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020 πυροδότησε μια ιρανική πυραυλική επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων, επίσης στο Ιράκ, ως απάντηση.
Ήταν μια στιγμή έντονου κινδύνου όταν οι δύο πλευρές φάνηκαν στο χείλος του πολέμου. Αυτό δεν συνέβη.
Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιθανότατα θα έχει προσπαθήσει να εργαστεί στα παρασκήνια με το Ιράν για να μειώσει τον κίνδυνο παρόμοιου είδους ιρανικών αντιποίνων.
Η Ουάσιγκτον δήλωσε επίσης ότι τα χτυπήματα της Παρασκευής ήταν μόνο η αρχή, πράγμα που σημαίνει ότι οι αντίπαλοί της έχουν ειδοποιηθεί.
Ο πρόεδρος διατύπωσε και πάλι την απειλή του για να δώσει μια αίσθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επικαλούνταν τα πλήγματα αντί να αναγκαστούν να αναλάβουν δράση.
«Η απάντησή μας ξεκίνησε σήμερα», είπε σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.
«Θα συνεχιστεί σε ώρες και μέρη της επιλογής μας».
Και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
»Αλλά ας το γνωρίζουν όλοι όσοι μπορεί να επιδιώξουν να μας βλάψουν: Εάν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε».
Προς το παρόν, ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι το μπαράζ επιθέσεων εναντίον 85 στόχων που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψει νέες επιθέσεις που βλάπτουν ή αφαιρούν περισσότερες ζωές Αμερικανών.
Εάν αυτό συμβεί ξανά, ο πρόεδρος μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να διατάξει απευθείας χτυπήματα κατά του Ιράν.