Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιορδανοί αναλυτές: Οι Αμερικανοί θα πλήξουν τους φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς αλλά όχι το Ιράν

Ιορδανοί αναλυτές: Οι Αμερικανοί θα πλήξουν τους φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς αλλά όχι το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Λίβανος, Συρία, Υεμένη, Χεζμπολάχ, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Στον απόηχο της πρόσφατης επίθεσης στην αμερικανική βάση κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ στην Ιορδανία που είχε ως αποτέλεσμα τον σκοτωμό Αμερικανών στρατιωτών από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, ο κόσμος αναμένει την αμερικανική απάντηση και τις συνέπειες των επιθέσεων στην παρουσία των ΗΠΑ στην η Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Ισάμ Μαλκάουι (Issam Malkawi), Ιορδανό πολιτικό αναλυτή με έδρα το Αμμάν, η πρόσφατη επίθεση πιθανότατα οφειλόταν στην ανεπαρκή ανταπόκριση των Αμερικανών σε προηγούμενα περιστατικά, τα οποία παρακίνησαν αυτές τις πολιτοφυλακές να συμμετάσχουν σε τέτοιες ενέργειες.

Ο Μαλκάουι έχει περιγράψει διάφορα πιθανά σενάρια για την πιθανή αμερικανική απάντηση, λαμβάνοντας υπόψη την περίπλοκη δυναμική που παίζει.

Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι οι ΗΠΑ μπορεί να υποκύψουν σε εσωτερικές πιέσεις, ιδιαίτερα από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, να πλήξουν στρατηγικές τοποθεσίες εντός του Ιράν.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να κλιμακώσει την περιφερειακή σύγκρουση και να πυροδοτήσει τους πληρεξούσιους του Ιράν.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την επίθεση σε στρατηγικές ιρανικές τοποθεσίες στο Ιράκ και τη Συρία, όπου βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

Το τρίτο σενάριο είναι ένα γρήγορο χτύπημα στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο για να εξουδετερωθούν οι στρατιωτικές της δυνατότητες και να εξαλειφθεί η παρουσία τους, μαζί με τη στόχευση θέσεων των Χούτι στην Υεμένη.

Στις 28 Ιανουαρίου, τρεις στρατιωτικοί των ΗΠΑ σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν σε επίθεση με ντρόουν σε αμερικανική βάση στη βορειοανατολική Ιορδανία, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, ένας συνασπισμός παραστρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Ιορδανίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής της επίθεσης, προς υποστήριξη της Χαμάς.

Ο πολιτικός αναλυτής είπε ότι το ντρόουν θα μπορούσε να προέρχεται είτε από το έδαφος του Ιράκ είτε από τη Συρία.

Ωστόσο, η πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν ισχυρίστηκε ότι η επίθεση ξεκίνησε από το συριακό έδαφος.

Ο Μαλκάουι πρόσθεσε ότι η βάση φιλοξενεί περίπου 350 στρατιώτες από διαφορετικές τάξεις.

Επιπλέον, λόγω της στρατηγικής του θέσης στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, χρησιμεύει ως κόμβος για διάφορες ένοπλες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο του πλήγματος στην αμερικανική παρουσία στην περιοχή, ο Μαλκάουι υποστηρίζει ότι το χτύπημα δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η αμερικανική παρουσία κατευθύνεται κυρίως από στρατηγικά συμφέροντα, αντί να είναι μια μαχητική παρουσία όπως παρατηρείται στο Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, ο Μουνίρ Χαρίρι (Munir Hariri), ένας Σύρος στρατιωτικός αξιωματικός που κατοικεί στο Αμμάν, τόνισε ότι η αντίδραση των ΗΠΑ θα επικεντρωθεί κυρίως στη Συρία και το Ιράκ, με αξιοσημείωτη έμφαση στη Συρία.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα North Press, ο Χαρίρι απέρριψε την πιθανότητα επίθεσης στο Ιράν, αναφέροντας διάφορους λόγους.

Πρώτον, τόνισε την ευπάθεια των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που περιβάλλουν το Ιράν σε πιθανές πυραυλικές επιθέσεις.

Επιπλέον, τόνισε τις σημαντικές προκλήσεις που θα προέκυπταν από την παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μετά από μια τέτοια επίθεση.

Επιπλέον, ο Χαρίρι τόνισε την πιθανή συνέπεια της αποδυνάμωσης του Ιράν, καθώς θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εμφάνιση μιας νέας σουνιτικής δύναμης, πιθανώς της Τουρκίας – ένα σενάριο που αφορά τις ΗΠΑ, επομένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν μια στρατηγική στόχευσης των πληρεξουσίων του Ιράν στην περιοχή.

Ο Χαρίρι συμφώνησε με τον Μαλκάουι ότι αυτή η επίθεση δεν θα επηρεάσει την αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

Πιστεύει ότι σε περίπτωση απάντησης των ΗΠΑ, θα είναι αποφασιστική και θα συνοδευτεί από τη σύναψη συμφωνιών με στόχο την ανάσχεση των επιθέσεων σε αμερικανικές βάσεις από αυτές τις πολιτοφυλακές.

Αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ αυτής της επίθεσης και της απάντησης των ΗΠΑ σε προηγούμενες επιθέσεις στις βάσεις τους στη Μέση Ανατολή.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προηγούμενες επιθέσεις δεν προκάλεσαν μια αποφασιστική αμερικανική απάντηση λόγω του ελάχιστου αντίκτυπού τους.

Ωστόσο, υπό το φως του πρόσφατου σκοτωμού Αμερικανών στρατιωτών, αναμένεται μια άκρως αποφασιστική απάντηση.

Σχετικά άρθρα