Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γουίλιαμ Μπερνς: Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι η πιο «μπερδεμένη ή εκρηκτική» που έχει δει ποτέ

Γουίλιαμ Μπερνς: Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι η πιο «μπερδεμένη ή εκρηκτική» που έχει δει ποτέ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, Foreign Affairs, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Ουίλιαμ Μπερνς, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές,

Σε ένα άρθρο στο περιοδικό Foreign Affairs, ο Γουίλιαμ Μπερνς της CIA είπε ότι «η κρίση που επισπεύδεται μετά από το σφαγείο της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση της πολυπλοκότητας των επιλογών που η Μέση Ανατολή συνεχίζει να θέτει για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο διευθυντής της CIA περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως την πιο «μπερδεμένη ή εκρηκτική» που έχει δει ποτέ στην 40χρονη καριέρα του.

«Κατάργηση της έντονης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, κάλυψη των βαθιών ανθρωπιστικών αναγκών των πονεμένων Παλαιστινίων αμάχων, απελευθέρωση ομήρων, πρόληψη της εξάπλωσης της σύγκρουσης σε άλλα μέτωπα της περιοχής και διαμόρφωση μιας λειτουργικής προσέγγισης για την “επόμενη μέρα”. Η Γάζα είναι όλα αυτά τα απίστευτα δύσκολα προβλήματα», έγραψε.

Επιπλέον, είπε, είναι δύσκολο να βρεθεί μια μακροχρόνια ειρηνευτική συμφωνία «που να διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ καθώς και το παλαιστινιακό κράτος και να εκμεταλλεύεται τις ιστορικές ευκαιρίες για ομαλοποίηση με τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες».

Ο Μπερνς σημείωσε ότι η διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ και της περιοχής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των απειλών που θέτει το Ιράν.

«Το ιρανικό καθεστώς έχει ενθαρρυνθεί από την κρίση και φαίνεται έτοιμο να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο περιφερειακό του αντιπρόσωπο».

Σχετικά άρθρα