Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαμάς: Υπό εξέταση σχέδιο εκεχειρίας 3 φάσεων στη Γάζα – Τι προβλέπει

Χαμάς: Υπό εξέταση σχέδιο εκεχειρίας 3 φάσεων στη Γάζα – Τι προβλέπει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων εξετάζει η Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρόταση, η οποία προβλέπει μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας πολλών εβδομάδων, κατατέθηκε από μεσολαβητές κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης στο Παρίσι.

Φάση 1η

Η πρώτη φάση της πρότασης περιλαμβάνει μια εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ θα πρέπει να αποφυλακίσει περίπου 200 με 300 Παλαιστίνιους κρατουμένους που δεν κρατούνται υπό ένα καθεστώς υψηλής ασφαλείας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35-40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με πηγή στους κόλπους της Χαμάς, την οποία επικαλείται το AFP.

Κατά την ίδια πηγή, μόνο οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άνδρες ασθενείς άνω των 60 ετών που κρατούνται στη Γάζα θα μπορέσουν να απελευθερωθούν. Επιπλέον, μεταξύ 200 έως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσαν επίσης να εισέρχονται κάθε ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά την ίδια πηγή, το πρώτο βήμα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και την επιστροφή εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Φάση 2η

Εφόσον η αρχική κατάπαυση του πυρός τηρηθεί, ένα δεύτερο βήμα προβλέπει την απελευθέρωση «εφέδρων στρατιωτών» που κρατούνται στη Γάζα ως αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση ενός αδιευκρίνιστου επί του παρόντος αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων.

Μη έφεδροι στρατιώτες θα μπορούσαν επίσης να απελευθερωθούν, σύμφωνα με αυτήν την ίδια πηγή, επίσης με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Φάση 3η

Η τελευταία φάση αφορά την ανταλλαγή των σορών ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί και μια συμφωνία που σχετίζεται με τον έλεγχο των σημείων συνοριακών ελέγχων της Γάζας και την ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών εδαφών.

Νετανιάχου: «Όχι» σε αποφυλάκιση «χιλιάδων τρομοκρατών»

Στα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, 105 όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων που κρατούνταν στο Ισραήλ.

Η Χαμάς ζητεί μια πλήρη κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για την όποια συμφωνία, ιδίως σχετικά με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ότι το Ισραήλ δεν θα αποφυλακίσει «χιλιάδες Παλαιστίνιους τρομοκράτες» ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σήμερα, Τετάρτη, με οικογένειες ομήρων, ο Νετανιάχου επισήμανε τις «προσπάθειες» του Ισραήλ για την απελευθέρωσή τους, χωρίς να αναφέρει ευθέως την πρόταση εκεχειρίας.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, όμως όσο περισσότερο αυτές οι προσπάθειες παραμένουν διακριτικές τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επιτύχουν» τόνισε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου του.

Σχετικά άρθρα