Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκλογικός κόλαφος για Ομπάμα – Οι Ρεπουμπλικάνοι ξανάρχονται

Εκλογικός κόλαφος για Ομπάμα – Οι Ρεπουμπλικάνοι ξανάρχονται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μπάρακ Ομπάμα,

Εκλογικός κόλαφος αναμένεται σήμερα για τον πρόεδρο Ομπάμα στις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο, κάτι όμως που δεν είναι ασύνηθες για έναν εν ενεργεία πρόεδρο.

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της DW με τα τελευταία προγνωστικά, ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πορευτεί τα επόμενα δύο χρόνια με ένα Κογκρέσο και μια Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία θα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Κλάους Λινζενμάιερ, επικεφαλής του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη Ουάσιγκτον, σε συνέντευξη του στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF) εξηγεί πως «μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι ασυνήθιστη για τις ενδιάμεσες εκλογές. Οι ενδιάμεσες εκλογές είναι πάντα μια πολύ άσχημη περίοδος για τους προέδρους που βρίσκονται στην εξουσία».

Υπενθυμίζει πως παρόμοιες καταστάσεις έζησε ο πρόεδρος Κλίντον. Αυτό πάντως που είναι ασυνήθιστο, όπως λέει, είναι η πόλωση που υπάρχει.

Δηλώνει επίσης πως σε πολλές εκλογικές περιφέρειες δεν πρόκειται να δοθεί μάχη, καθώς είναι από τώρα βέβαιο ότι βγαίνει, είτε Ρεπουμπλικάνος, είτε Δημοκρατικός κι αυτό κάνει την προεκλογική εκστρατεία ανιαρή.

Η τηλεόραση δεν αφιέρωσε πολύ χρόνο πάντως σε αυτές τις εκλογές, μάλιστα το 50% των Αμερικανών δεν ενδιαφέρεται για αυτές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχε σταματήσει η μάχη της επικοινωνίας, το αντίθετο μάλιστα.

«Αυτός ο προεκλογικός αγώνας για τις ενδιάμεσες εκλογές θα πρέπει να είναι ο πιο δαπανηρός που έχουν ζήσει οι ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Λινζενμάιερ.

«Η χώρα έχει πνιγεί στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ. Υπολογίζεται ότι ξοδεύτηκαν γύρω στα 3 δις δολάρια. Τα σποτ στόχευαν σε συναισθήματα και όχι στο περιεχόμενο και στην πλειονότητά τους ήταν αρνητικά. Μπορεί κανείς να φανταστεί την επιρροή τους στους κουρασμένους από την πολιτική Αμερικανούς».

Πως θα μπορούσε να επηρεαστεί η αμερικανική πολιτική τα δύο επόμενα χρόνια, στην περίπτωση που το κόμμα του Ομπάμα περάσει στα αντιπολιτευτικά έδρανα και στα δύο νομοθετικά σώματα;

«Στην εσωτερική πολιτική μπορούμε να υποθέσουμε ότι η επόμενη Γερουσία δεν θα είναι τόσο παραγωγική, όσο η τελευταία ή οι τελευταίες και υπό αυτήν την έννοια τα περιθώρια κινήσεων του Ομπάμα θα είναι περιορισμένα. Υπάρχει όμως η δυνατότητα άσκησης διακυβέρνησης μέσω προεδρικών διαταγμάτων, όπως το είδαμε τελευταία στην περιβαλλοντική πολιτική. Πρόκειται για προσπάθεια του Ομπάμα να ασκήσει πολιτική για το κλίμα χωρίς την εμπλοκή του Κογκρέσου. Αυτό ενέχει κινδύνους για τους Ρεπουμπλικάνους, γιατί δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι μπορούν να συναινέσουν σε κρίσιμα νομοθετήματα, όπως για την μεταναστευτική μεταρρύθμιση».

Ο Κλάους Λινζενμάιερ πιστεύει ότι πολλοί από την εκλογική πελατεία του αμερικανού προέδρου, όπως οι Αφροαμερικανοί, θα τον ξαναψηφίσουν, αλλά έχουν απογοητευτεί, διότι συνέδεσαν προσδοκίες, στις οποίες ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής θεωρείται επιτυχημένος, η οικονομία κινείται, η ανεργία έχει μειωθεί, αλλά αυτό δεν έχει καταγραφεί στα εισοδήματα των φτωχών.

Σχετικά άρθρα