Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία χρησιμοποιεί «στόλους σκιωδών δεξαμενόπλοιων» για να παρακάμψει το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου

Η Ρωσία χρησιμοποιεί «στόλους σκιωδών δεξαμενόπλοιων» για να παρακάμψει το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ενέργεια, Ηνωμένο Βασίλειο, Λαθρεμπόριο Καυσίμων, Ναυτιλία, Πετρέλαιο, Ρωσία, Τάνκερ,

Υπάρχουν «αυξανόμενα στοιχεία» ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί «στόλους σκιωδών δεξαμενόπλοιων» για να παρακάμψει το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου της Δύσης, προειδοποίησε την Τετάρτη 31/1 μια επιτροπή εποπτείας βρετανών βουλευτών.

Υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να διατηρήσουν τις κυρώσεις και τη στρατιωτική υποστήριξη σ’την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί», η επιτροπή από τη μη εκλεγμένη Άνω Βουλή των Λόρδων, προέτρεψε να αναληφθεί «αποφασιστική δράση» για το θέμα.

Η γνωμάτευση της εν λόγω επιτροπής έρχεται λίγο περισσότερο μετά από ένα χρόνο αφότου η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία επέβαλαν το άνευ προηγουμένου ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, ελπίζοντας να λιμοκτονήσουν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα τόσο αναγκαία έσοδα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα προμήθευε την παγκόσμια αγορά.

Αρχικά επιτυχές, το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο έχασε τον αντίκτυπό του όταν η Μόσχα βρήκε νέους αγοραστές και νέα δεξαμενόπλοια για να πραγματοποιήσει τις εξαγωγές της.

Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Μόσχα έχει μειώσει την εξάρτησή της από τις δυτικές ναυτιλιακές υπηρεσίες και έχει παρακάμψει το χαλινάρι συγκροτώντας τους λεγόμενους σκιώδεις στόλους δεξαμενόπλοιων και αγοράζοντας παλιά πλοία ενώ προσφέρει τις δικές της ασφαλιστικές υπηρεσίες.

«Ανησυχούμε για τα αυξανόμενα στοιχεία ότι η Ρωσία μπόρεσε να παρακάμψει τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων μέσω τρίτων κρατών και ανασφάλιστων στόλων σκιωδών δεξαμενόπλοιων», ανέφερε σε νέα έκθεση η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Λόρδων.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα όπου απαιτείται αποφασιστική δράση από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του», πρόσθεσε η Επιτροπή, καλώντας την κυβέρνηση να αναφέρει λεπτομερώς «συγκεκριμένα παραδείγματα» μέτρων επιβολής.

Οι εταιρείες με έδρα την ΕΕ, τα κράτη μέλη της G7 και την Αυστραλία απαγορεύεται να παρέχουν υπηρεσίες που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου πάνω από αυτή την τιμή.

Αλλά η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου (KSE) είναι υπογράμμισε τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία είναι πλέον σε θέση να παρακάμψει τον μηχανισμό.

Στην έκθεσή της για τον «ρωσικό ιχνηλάτη πετρελαίου» του Δεκεμβρίου που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υπολόγισε ότι «179 φορτωμένα δεξαμενόπλοια σκιώδους στόλου της Ρωσίας έφυγαν από τα ρωσικά λιμάνια τον Νοέμβριο του 2023».

Περίπου το 70% των πλοίων κατασκευάστηκαν πριν από περισσότερα από 15 χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2023, ο σκιώδης στόλος ήταν υπεύθυνος για εξαγωγές περίπου 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου και 800.000 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως προϊόντων πετρελαίου, σύμφωνα με την KSE.

Η επιτροπή των Λόρδων χαιρέτισε το δυτικό καθεστώς κυρώσεων που επιβλήθηκε στη Μόσχα από την εισβολή της στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, ιδίως ότι είχε «ευθυγραμμιστεί σε γενικές γραμμές», αλλά προειδοποίησε για «απόκλιση».

«Η απόκλιση μεταξύ των καθεστώτων κυρώσεων οδηγεί σε κενά και κενά, αποδυναμώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη».

Σχετικά άρθρα