Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρώσοι αναλυτές: Η Τουρκία δεν θέλει ειρήνη στη Συρία – Θέλει δημογραφική αλλαγή και κατάκτηση εδαφών

Ρώσοι αναλυτές: Η Τουρκία δεν θέλει ειρήνη στη Συρία – Θέλει δημογραφική αλλαγή και κατάκτηση εδαφών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις παραλυτικές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία δεν εμπόδισαν τους Ρώσους ειδικούς και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να παρακολουθούν τις στρατιωτικές εξελίξεις στη βόρεια Συρία, ειδικά τις πρόσφατες τουρκικές επιθέσεις στην περιοχή.

Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Ρώσων ειδικών ότι η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας φάσης, με την Τουρκία να επιδιώκει να διακόψει τις ήδη παραπαίουσες προσπάθειες πολιτικής διευθέτησης στη Συρία και να πάει πίσω σε προηγούμενες συμφωνίες.

Αναφορές και πολιτικές αναλύσεις στη Ρωσία υποδηλώνουν ότι οι σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα έχουν ψυχρανθεί λόγω της τουρκικής κλιμάκωσης στη βόρεια Συρία.

Αυτή η κλιμάκωση, που προστέθηκε σε άλλα θερμά βήματα που έλαβε η Άγκυρα, όπως η αναβίωση των συνομιλιών για τα εξοπλιστικά με την Ουάσιγκτον και η επιείκεια προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχουν προκαλέσει ανησυχία στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ντένις Κορκοντίνοφ, Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Πολιτικής Ανάλυσης και Προβλέψεων που εδρεύει στη Μόσχα, η πρόσφατη τουρκική κλιμάκωση είναι απλά η συνέχεια της προσέγγισης της Άγκυρας για διατήρηση της αστάθειας στη χώρα, της υποστήριξης τρομοκρατικών ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και ώθηση ώστε η κατάσταση στη βόρεια Συρία και σε άλλα μέρη της χώρας να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης.

«Η κλιμάκωση δημιουργεί κενά ασφαλείας προς το συμφέρον των τρομοκρατικών ομάδων που πρόσφατα ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους σε διάφορες περιοχές της χώρας», είπε ο Κορκοντίνοφ.

Οικονομικές διαστάσεις

Ο Ντμίτρι Κιμ, αναλυτής διεθνών υποθέσεων που συμφώνησε με τον Κορκοντίνοφ, είπε ότι οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες καταστροφής εγκαταστάσεων υποδομής δημιουργούν τρομερές συνθήκες διαβίωσης που μπορεί να ωθήσουν τεράστιο αριθμό κατοίκων της περιοχής να εξετάσουν τη μετανάστευση ως τη μόνη επιλογή.

Τόνισε ότι είναι κρίσιμο για την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) να δώσει προτεραιότητα και να φέρει τη διεθνή προσοχή στους τουρκικούς βομβαρδισμούς, αναδεικνύοντάς τον σε διεθνές ζήτημα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς οργανισμούς.

Αυτό θα ρίξει φως στον επείγοντα χαρακτήρα και τη σοβαρότητα της κατάστασης στη βόρεια Συρία.

Στη δήλωσή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα North Press, ο Κιμ προειδοποίησε για πρόσθετους στόχους πίσω από την τουρκική κλιμάκωση.

Επισήμανε ότι η πρόθεση της Άγκυρας είναι να επιφέρει δημογραφική αλλαγή στις βόρειες περιοχές ως μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου.

Το σχέδιο αυτό έχει στόχο να αναστήσει την τουρκική φιλοδοξία να αποκτήσει τον έλεγχο αυτών των περιοχών, έστω και έμμεσα.

Μήνυμα προς τις εγγυήτριες χώρες

Ο Σεργκέι Περσάνοφ, ειδικός σε στρατηγικές υποθέσεις, δεν αποκλείει ότι η πρόσφατη τουρκική κλιμάκωση είχε στόχο να στείλει ένα μήνυμα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, τις εγγυήτριες δυνάμεις των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός του 2019 στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τον Περσάνοφ, το μήνυμα είναι ότι η τουρκική προσέγγιση στην κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία θα παραμείνει μονόπλευρη και δεν λαμβάνει υπόψη την αναγκαιότητα τήρησης μιας συνολικής διευθέτησης στη Συρία με βάση τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα.

Με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να ασχολούνται με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, μεταξύ άλλων, η Τουρκία είδε την ευκαιρία να εμπλακεί σε μονομερή στρατιωτική δράση, δήλωσε ο Περσάνοφ σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα North Press.

Αδιέξοδο στην ομαλοποίηση

Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, είπε ο Περσάνοφ, η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη διαδικασία εξομάλυνσης με τη Δαμασκό, την οποία υποστήριξε σθεναρά η Μόσχα.

Το θέμα φαίνεται να έχει ανασταλεί από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην Τουρκία ή έχει καθυστερήσει μέχρι νεωτέρας.

Αυτό είναι εμφανές στη διακοπή του έργου των Αρχών ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για την παρακολούθηση της διαδικασίας εξομάλυνσης μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, σύμφωνα με τον Περσάνοφ.

Ο Περσάνοφ απέρριψε την ιδέα ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται λιγότερο για το συριακό ζήτημα ή τις πρόσφατες εξελίξεις στα βορειοανατολικά της χώρας.

Εξέφρασε την άποψη ότι, κάτω από το τραπέζι, οι διπλωματικές σχέσεις είναι πλέον ενεργές με την Άγκυρα.

Ο ειδικός πιστεύει ότι ένας βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να παρακινήσει τη Ρωσία να αυξήσει τις προσπάθειές της στη βορειοανατολική Συρία είναι η έναρξη μιας διαδικασίας ομαλοποίησης μεταξύ της AANES και της συριακής κυβέρνησης.

Πιστεύει ότι η πρόοδος σε αυτό το μονοπάτι εξυπηρετεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Συρία και την εξουδετέρωση της εξωτερικής παρέμβασης.

Σχετικά άρθρα