Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ρώσοι ενθαρρύνονται να κάνουν διακοπές στη Βόρεια Κορέα – Εφιάλτης η Ρωσία το 2024

Οι Ρώσοι ενθαρρύνονται να κάνουν διακοπές στη Βόρεια Κορέα – Εφιάλτης η Ρωσία το 2024
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Ρωσία,

«Οι θεοί πρέπει να ξαναπαίζουν κόλπα με τους Ρώσους», σχολιάζει σκωπτικά ο Αμερικανός πανεπιστημιακός, ουκρανικής καταγωγής, Αλεξάντερ Τζ. Μότιλ (Alexander J. Motyl) σε άρθρο του στο The Hill και εξηγεί:

«Καθώς η χώρα τους βιώνει ένα ριζικό σφίξιμο των πολιτικών βιδών, κάτι που υπόσχεται να μετατρέψει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε μια μεγαλύτερη εκδοχή του ολοκληρωτικού βορειοκορεάτη ξαδέλφου της, οι Ρώσοι ενθαρρύνονται να επισκεφτούν τη μίζερη γη του Κιμ Γιονγκ Ουν ως τουρίστες».

Όπως εξηγεί ο Αλεξάντερ Μότιλ, «η τοπική κυβέρνηση του [ρωσικού ομοσπονδιακού υποκείμενου] Πριμόρσκι, που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, έκανε πρόσφατα την εξής δελεαστική πρόταση στο Telegram:

»”Θέλετε να επισκεφτείτε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και μυστηριώδεις χώρες στον κόσμο, τη Βόρεια Κορέα; Ετοιμάστε γρήγορα τις βαλίτσες σας και πραγματοποιείστε μια πενθήμερη περιοδεία, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείτε να εξοικειωθείτε με τα αξιοθέατα της Πιονγκγιάνγκ, να βυθιστείτε στην κουλτούρα της χώρας και να κατακτήσετε τις πίστες ενός σύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου στο Μασικρυόνγκ“.

»Ακριβώς πόσα αξιοθέατα αξίζει να δείτε και πόση πολιτιστική βύθιση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια ολοκληρωτική δικτατορία είναι ασαφές, αλλά τουλάχιστον το χιονοδρομικό κέντρο είναι αληθινό.

»Κατασκευασμένο από Βορειοκορεάτες στρατιώτες σε 10 μήνες, το θέρετρο διαθέτει επίσης πισίνα, σάουνα, αίθουσα μασάζ, σαλόνι ομορφιάς, αίθουσα μπιλιάρδου, εστιατόρια, παγοδρόμιο και ένα τελεφερίκ σκι 30 ετών, κατασκευασμένο στην Αυστρία.

»Οι Ρώσοι θα χαρούν να μάθουν ότι το θέρετρο χτίστηκε ως μέρος μιας κυβερνητικής προσπάθειας να “κάνει τους ανθρώπους όχι μόνο να έχουν ισχυρή σωματική διάπλαση και υγιή νοοτροπία, αλλά και να απολαμβάνουν την αθλητική και πολιτιστική τους ζωή σε προηγμένες συνθήκες σε έναν κόσμο”.

»Θα σερβίρει επίσης άφθονες ποσότητες βότκας;

»Ο συμβολισμός της αγκαλιάς της Βόρειας Κορέας με τους Ρώσους τουρίστες είναι προφανής.

»Δεν αντικατοπτρίζει μόνο τη συνεχιζόμενη εμβάθυνση των επίσημων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών:

»ο Κιμ επισκέφτηκε τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκλησή του να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα.

»Εν τω μεταξύ, η Πιονγκγιάνγκ προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα και πυραύλους που έχουν ήδη αναπτυχθεί κατά της Ουκρανίας.

»Εξίσου σημαντικό, η πολιτική ανοιχτών θυρών του Κιμ απέναντι στον ρωσικό τουρισμό σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα -αναμφισβήτητα το πιο καταπιεστικό καθεστώς στον κόσμο σήμερα και τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες- πιστεύει ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τη Ρωσία και τον λαό της.

»Αντίθετα, το άνοιγμα των θυρών της στη Ρωσία είναι μια σαφής ένδειξη της πεποίθησης της Πιονγκγιάνγκ ότι έχει να κάνει με ένα συγγενικό κράτος.

»Στην πραγματικότητα, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία γίνονται ξαδέρφια, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν γίνονται το ίδιο πρόσωπο.

»Σαν να τονίσει αυτόν τον ισομορφισμό, ο Πούτιν και οι σύντροφοί του υιοθέτησαν μια σειρά από κατασταλτικά μέτρα που θα εισαγάγουν το ήδη αυταρχικό ρωσικό κράτος στην καθημερινή ζωή των υπηκόων του.

»Η Ξένια Κιρίλοβα, μια ανεξάρτητη Ρωσίδα ερευνήτρια δημοσιογράφος και αναλύτρια, συνοψίζει όμορφα τι περιμένει τους Ρώσους το 2024:

»”Οι Ρώσοι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν πλήρη λογοκρισία στο Διαδίκτυο. Οι ρωσικές Αρχές θα αρχίσουν να χαρακτηρίζουν δημοφιλείς δημόσιες σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα ως “εξτρεμιστικές” και θα επιβάλουν κυρώσεις για την εγγραφή σε αυτά τα κανάλια. Η αναφορά σε “ανεπιθύμητες οργανώσεις” και “ξένους πράκτορες” θα επιφέρει επίσης κυρώσεις”.

»Δεν είναι μόνο αυτό. “Στη θέση του YouTube και του Telegram, η χώρα θα εισαγάγει ένα ανάλογο της κινεζικής υπηρεσίας WeChat και η πρόσβαση στο δίκτυο θα είναι δυνατή μόνο με ρωσικό διαβατήριο και ειδική βίζα”, γράφει.

»”Το κράτος θα παρακολουθεί όλη τη δραστηριότητα των χρηστών στο διαδίκτυο. Η καταστολή κατά των Ρώσων πολιτών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα θα αυξηθεί. Για όσους επιθυμούν να φύγουν, ενδέχεται να εισαχθούν βίζες εξόδου”.

»Όλο και περισσότεροι Ρώσοι φοβούνται προφανώς να “αρέσουν” σε αμφιλεγόμενα βίντεο του YouTube ή άλλο διαδικτυακό περιεχόμενο, μήπως η ολοένα και προσεκτική μυστική αστυνομία τους χαρακτηρίσει ότι φλερτάρουν με τους διαφωνούντες.

»Δεν αποτελεί έκπληξη, σε ένα περιβάλλον που μοιάζει πολύ με τον σταλινικό τρόμο της δεκαετίας του 1930, οι καταγγελίες πολιτών από άλλους πολίτες έχουν ξεφυτρώσει, καθώς οι άνθρωποι ελπίζουν να αποσπάσουν την προσοχή της Αστυνομίας από τον εαυτό τους εμπλέκοντας άλλους σε φανταστικές παραβάσεις.

»Υπό αυτό το πρίσμα, η προσφορά του κυβερνήτη του Πριμόρσκι να “στείλει Ρώσους μαθητές σε στρατόπεδα Πρωτοπόρων [Πιονέρων] στη Βόρεια Κορέα” φαίνεται ιδιαίτερα δυσοίωνη, αν και σχεδόν απροσδόκητη.

»Εξάλλου, εδώ και δύο χρόνια ο Πούτιν και οι κολλητοί του “επανεκπαιδεύουν” χιλιάδες παιδιά της Ουκρανίας που απήγαγαν από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

»Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ακόμη και ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν για αυτό το έγκλημα.

»Τι έπεται; Θα δουν οι μέσοι Ρώσοι την ειρωνεία του να ενθαρρύνονται να επισκεφθούν τη Βόρεια Κορέα;

»Θα φύγουν σύντομα από τη σφιχτή αγκαλιά της Μητέρας Ρωσίας για τη συγκριτική ελευθερία της ζωής στην Πιονγκγιάνγκ;

»Θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην ανάδρομη σφαίρα του τρελού Κιμ από τα μακριά χέρια του δικού τους, εξίσου παράλογου ηγέτη;».

Ο Alexander J. Motyl είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers-Newark. Ειδικός στην Ουκρανία, τη Ρωσία και την ΕΣΣΔ, καθώς και στον εθνικισμό, τις επαναστάσεις και τις αυτοκρατορίες. Είναι συγγραφέας 10 βιβλίων.

Σχετικά άρθρα