Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο αρχιτζιχαντιστής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε συναντήθηκε με τον Κούρδο ΥΠΕΞ της Τουρκίας το Σάββατο

Ο αρχιτζιχαντιστής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε συναντήθηκε με τον Κούρδο ΥΠΕΞ της Τουρκίας το Σάββατο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Ισμαήλ Χανίγιε, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χακάν Φιντάν, Χαμάς,

Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, που ζει πλουσιοπάροχα στο Κατάρ ενώ οι εξαθλιωμένοι Γαζαίοι σκοτώνονται, ο Ισμαήλ Χανίγιε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον Κούρδο γενίτσαρο Χακάν Φιντάν, στην πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ των δύο για περισσότερο από τρεις μήνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τη Χανίγιε το Σάββατο 20/1 στην Τουρκία, αναφέρουν οι πηγές.

Η πιθανή απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, μαζί με την καθιέρωση «μιας κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό», ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Η πηγή αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης «την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας… και μια λύση δύο κρατών για μια μόνιμη ειρήνη».

Ο Κούρδος αποστάτης Φιντάν και ο τζιχαντιστής Χανίγιε είχαν για τελευταία φορά επίσημη επικοινωνία σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 16 Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία χιλιάδες τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στη χώρα από ξηρά, αέρα και θάλασσα, σφάζοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, και αρπάζοντας περίπου 240 ομήρους υπό την κάλυψη χιλιάδων ρουκετών.

Σε απάντηση στη θανατηφόρα επίθεση, το Ισραήλ ξεκίνησε μια εναέρια εκστρατεία και στη συνέχεια χερσαία επιχείρηση, υποσχόμενο να καταστρέψει τη Χαμάς και να τερματίσει τη 16χρονη κυριαρχία της στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, το Ισραήλ ανακάλεσε τους διπλωμάτες του από την Τουρκία αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Η ισχυρή σχέση της Τουρκίας με την τζιχαντιστική οργάνωση Χαμάς παραμένει εδώ και πολύ καιρό μία σημαντική πληγή μεταξύ των δύο χωρών, με τον Ερντογάν να αρνείται να διακόψει τις σχέσεις και να επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί γραφεία στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά άρθρα