Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρόεδρος του Ιράν την Τετάρτη 24/1 στην Τουρκία – Θα ζητήσει από τον Ερντογάν πλήρη διακοπή σχέσεων με το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ιράν την Τετάρτη 24/1 στην Τουρκία – Θα ζητήσει από τον Ερντογάν πλήρη διακοπή σχέσεων με το Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Εμπραχίμ Ραϊσί, Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαμάς,

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Τουρκία την Τετάρτη 24/1, ανέφεραν το Σάββατο 20/1 τουρκικά και ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Νωρίτερα, στις 3 Ιανουαρίου, ο Ραΐσι ακύρωσε το ταξίδι του στην Τουρκία μετά από βομβιστική επίθεση στο Κερμάν που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων Ιρανών.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε τελετή για την τέταρτη επέτειο από τη εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός εξέχοντος στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Τον Νοέμβριο ο Ραΐσι απέτυχε επίσης να εμφανιστεί σε μια σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα που είχε ανακοινώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά την οποία η ίδια η Τεχεράνη δεν επιβεβαίωσε ποτέ επίσημα.

Ο Ερντογάν έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο έντονους επικριτές του μουσουλμανικού κόσμου της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση των τζιχαντιστών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Έχει χαρακτηρίσει το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» και αποκάλεσε τη Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν «ομάδα απελευθέρωσης».

Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ιράν θέλει η Τουρκία να ξεπεράσει τη ρητορική και να διακόψει τις εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις της με το Ισραήλ.

Το Ιράν και η Τουρκία μοιράζονται σύνορα 535 χιλιομέτρων (330 μίλια) και μια περίπλοκη ιστορία στενών οικονομικών σχέσεων και αντίθετων απόψεων για περιφερειακές διαφορές.

Σχετικά άρθρα