Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν σκότωσε τον πλουσιότερο επιχειρηματία του ιρακινού Κουρδιστάν ως άνθρωπο του Ισραήλ

Το Ιράν σκότωσε τον πλουσιότερο επιχειρηματία του ιρακινού Κουρδιστάν ως άνθρωπο του Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ερμπίλ (Άρβηλα), Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μοσάντ, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Οι επιθέσεις του Ιράν σε εκατομμυριούχους στην κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ [ιρακινό Κουρδιστάν] πιστεύεται ότι αποτελούν προειδοποίηση για τους Κούρδους ενάντια στην προσέγγιση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Οι Κούρδοι που ζουν στη Φινλανδία πραγματοποίησαν το Σάββατο 20/1 μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την ιρανική πρεσβεία στο Ελσίνκι.

Παράλληλα, παρόμοιες διαδηλώσεις διοργανώνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπροστά από ιρανικές πρεσβείες.

Οι διαδηλώσεις/διαμαρτυρίες είναι το αποτέλεσμα της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν στην Ερμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν τη Δευτέρα 15/1.

Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος με το Ιράν, δήλωσε η Σιρίν Ζακί, εκπρόσωπος της λέσχης φιλίας Κουρδιστάν-Φινλανδίας .

Οι επιθέσεις καταδικάστηκαν ευρέως, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας μεταξύ των πρώτων.

Η υπουργός Εξωτερικών της Φιναλνδίας Ελίνα Βαλτόνεν συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν την Τρίτη στο Νταβός και ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις στο Ερμπίλ.

Μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων αποτελούμενη από πολλές δεκάδες Φινλανδούς στρατιώτες επιχειρεί επίσης στην Ερμπίλ.

Σύμφωνα με το Ιράκ, οι επιθέσεις στην Ερμπίλ, στην κουρδική αυτόνομη περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας, αποτελούν προσβολή της ιρακινής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις.

Το Ιράν χτύπησε επίσης το Πακιστάν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι πρόσφατες ενέργειες του Ιράν εικάζεται ότι σχετίζονται με τη σύγκρουση στη Γάζα, όπου υποστηρίζει την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Επίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Χούτι της Υεμένης έχουν πλήξει δεκάδες φορές διερχόμενα φορτηγά πλοία.

Ο στόχος της επίθεσης στην Ερμπίλ ήταν έκπληξη.

Το Ιράν εκτόξευε συνήθως τους πυραύλους του κατά στρατιωτικών στόχων ή εχθρικών βάσεων, αλλά στην Ερμπίλ ο στόχος ήταν ο Κούρδος δισεκατομμυριούχος Peshraw Dizayee, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στο Ιράκ και στον αραβικό κόσμο.

Η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που κατέστρεψε την έπαυλή του δεν σκότωσε μόνο τον Dizaye αλλά και την 11 μηνών κόρη του και δύο άλλους πολίτες, ένας εκ των οποίων ήταν ο Ασσύριος χριστιανός επιχειρηματίας Καράμ Μιχαήλ.

Οι δύο γιοι του Dizaye και η μητέρα τους τραυματίστηκαν σοβαρά.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna του Ιράν, οι επιθέσεις κατέστρεψαν την περιφερειακή έδρα της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν επίσης σε «μια συγκέντρωση αντιιρανικών τρομοκρατικών ομάδων».

Οι ισχυρισμοί της Μοσάντ του Ιράν έχουν απορριφθεί ως προπαγάνδα.

Ο Dizaye, 61 ετών, ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες επιχειρηματίες του Κουρδιστάν.

Διέφυγε από τις διώξεις των Κούρδων από τον Σαντάμ Χουσεΐν το 1991 και κατέληξε να ζει στη Σουηδία, από όπου επέστρεψε στο Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

Μεταξύ άλλων, έχτισε το μεγάλο κέντρο ουρανοξύστη Empire World στην Ερμπίλ, όπου βρίσκονται τα πιο ακριβά πολυτελή διαμερίσματα της περιοχής.

Εκτός από τις κατασκευές, ο Όμιλος Dizayeen Falcon περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και δραστηριότητες τεχνολογίας, γεωργίας και καλλυντικών.

Το όνομά του έχει επίσης συνδεθεί με ένα οδικό έργο που στοχεύει να συνδέσει το Ιράκ με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Ο Dizayee ήταν επίσης γνωστός ως φιλάνθρωπος που χρηματοδότησε σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και τις οικογένειες των μαχητών Peshmerga που σκοτώθηκαν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Η επίθεση στην Ερμπίλ σημειώθηκε κοντά στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Ο Dizayee ανήκε στον στενό κύκλο της φυλής Μπαρζανί, που κυβερνά το ιρακινό Κουρδιστάν για δεκαετίες.

Ο σκοπός της επίθεσης ήταν επίσης να τρομάξει την κουρδική διοίκηση και να της υπενθυμίσει να μην ενεργεί εναντίον των περιφερειακών συμφερόντων του Ιράν, σημείωσε η δεξαμενή σκέψης του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής Mohammed A. Salih στον ειδησεογραφικό ιστότοπο The New Arab.

Το Ιράν έχει επιτεθεί κατά Κούρδων εκατομμυριούχων στο παρελθόν.

Τον Μάρτιο του 2022, το Ιράν εκτόξευσε 12 βαλλιστικούς πυραύλους Fateh-110 μικρού βεληνεκούς που κατέστρεψαν την έπαυλη του εκατομμυριούχου Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας πετρελαίου KAR Baz Karim Barzinji στην Ερμπίλ.

Εκείνη τη φορά, κανείς δεν ήταν στο σπίτι, αλλά το χτύπημα ακριβείας κατέστρεψε την έπαυλη, την οποία το Ιράν ισχυρίστηκε ακόμη και τότε ότι ήταν μια βάση ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Κάποιες από τις επιχειρήσεις του Dizaye ανταγωνίζονταν τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ιράν στο Ιράκ ή το Ιράν ήθελε απλώς να δείξει ότι μπορεί να εξαλείψει οποιονδήποτε από την κουρδική ελίτ κατά βούληση;» συλλογίστηκε ο καθηγητής πολιτικής Μέσης Ανατολής Ντέιβιντ Ρομάνο του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.

Ο Τσενγκ Σαγκνίκ, επικεφαλής αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων ασφάλειας και πληροφοριών TAM-C Solutions, συμφωνεί.

Το Ιράν έχει δημιουργήσει ένα σταθερό μοτίβο στόχευσης πλούσιων Κούρδων στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Αυτό λειτουργεί ως ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας, αναγκάζοντας τις εταιρείες στην περιοχή να αποφεύγουν εμπορικές σχέσεις που θεωρούνται αντίθετες με τα συμφέροντα του Ιράν, όπως οι εξαγωγές φυσικού αερίου, σημειώνει ο Σαγκνίκ.

Τα δυτικά επενδυτικά σχέδια που επιδιώκει το Κουρδιστάν κινδυνεύουν επίσης και ορισμένα έχουν ήδη ακυρωθεί λόγω των επανειλημμένων επιθέσεων του Ιράν.

ΟΙ Κούρδοι του Ιράκ λαμβάνουν υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βοήθησαν τους Κούρδους στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Η παρουσία των ΗΠΑ στην Ερμπίλ είναι ορατή, μεταξύ άλλων μέσω του μεγάλου προξενείου.

Το Ιράν έχει συχνά χτυπήσει εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Το πυραυλικό χτύπημα της Δευτέρας 15/1 πραγματοποιήθηκε λίγα μόλις χιλιόμετρα από την αμερικανική βάση στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ, όπου σταθμεύουν και φινλανδικές δυνάμεις διαχείρισης κρίσεων.

Οι οικονομικές επιπτώσεις των επιθέσεων είναι σοβαρές για την οικονομία του Κουρδιστάν.

Θα είναι δύσκολο για την κουρδική διοίκηση να αντισταθεί στην ιρανική πίεση, ειδικά όταν θέτει σε κίνδυνο τους τόσο απαραίτητους οικονομικούς πόρους, λέει ο Σαγκνίκ.

Αυτή η έμμεση αλλά σημαντική απειλή επεκτείνεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι υπάρχει ο κίνδυνος ελλείψει αμερικανικής υποστήριξης, η κουρδική κυβέρνηση της Ερμπίλ να υποκύψει στις απαιτήσεις του Ιράν.

Σχετικά άρθρα