Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Αννίβας Καντάφι είναι ζωντανός, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας του Λιβάνου – Προφυλακισμένος από το 2015

Ο Αννίβας Καντάφι είναι ζωντανός, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας του Λιβάνου – Προφυλακισμένος από το 2015
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Human Rights Watch, Λίβανος, Λιβύη, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάνιμπαλ Καντάφι,

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Λιβάνου, Γασάν Κουεϊντάτ, δήλωσε ότι ο Αννίβας Καντάφι, γιος του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, είναι καλά και υγιής.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Al-Wasat της Λιβύης την Πέμπτη, ο Κουεϊντάτ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει αλήθεια στις ειδήσεις που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν τον θάνατο του γιου του Καντάφι, στις φυλακές του Λιβάνου».

Ο Κουεϊντάτ πρόσθεσε ότι «αυτά τα δημοσιεύματα δεν είναι αληθινά και αναπαράγουν απλές φήμες», τονίζοντας ότι ο Αννίβας είχε ραντεβού με τον οδοντίατρο πριν από δύο ημέρες και είναι καλά στην υγεία του.

Προηγουμένως, ο Ρέεμ Γιούσεφ Αλνταμπρί, δικηγόρος του Αννίβα, διέψευσε την είδηση του θανάτου του λόγω καρδιακής προσβολής.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τις λιβανικές Αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον Αννίβα.

Ο Αννίβας κρατείται προφυλακισμένος, με αμφισβητήσιμες κατηγορίες από τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχεδόν το 80% των φυλακισμένων στον Λίβανο βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση, με ορισμένα άτομα να κρατούνται για αρκετά χρόνια χωρίς κατηγορίες.

Οι Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας του Λιβάνου έθεσαν υπό κράτηση τον Αννίβα το 2015, κατηγορώντας τον ότι είχε σχέση με την εξαφάνιση του Λιβανέζου σιίτη ιμάμη, Μούσα αλ Σαντρ και δύο συντρόφων του στη Λιβύη το 1978.

Παρά το γεγονός ότι ο Αννίβας ήταν μόλις δύο ετών το 1978 και δεν είχε καμία ανώτερη επίσημη θέση ως ενήλικας, κατηγορήθηκε για «απόκρυψη πληροφοριών και στη συνέχεια ανάμειξη στο έγκλημα της συνεχιζόμενης απαγωγής» του Σαντρ.

Η Χανάν Σαλάχ, Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επέκρινε την αυθαίρετη κράτηση του Αννίβα, δηλώνοντας ότι «γελοιοποιεί το δικαστικό σύστημα του Λιβάνου».

Το Παρατηρητήριο προέτρεψε τις αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες και να τον αφήσουν ελεύθερο.

Παρά το αίτημα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το δικαστικό καθεστώς και την υγεία του κρατούμενου, δεν υπήρξε απάντηση από τις λιβανικές Αρχές.

Ο Αννίβας φέρεται να έκανε απεργία πείνας από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2023, για να διαμαρτυρηθεί για την αυθαίρετη κράτησή του και τις κακές συνθήκες.

Οι συνθήκες φυλακής του Λιβάνου έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την οικονομική κρίση του 2019.

Απήχθη το 2015 στη Συρία και αργότερα μεταφέρθηκε στον Λίβανο, όπου βασανίστηκε για να δώσει πληροφορίες για την εξαφάνιση του Σαντρ.

Αφού ελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του, συνελήφθη από τις λιβανικές Αρχές, κατηγορούμενος ότι απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνιση του Σαντρ.

Τον Ιούλιο του 2023 μεταδόθηκε, κι από το Reuters, ότι ο Αννίβας Καντάφι, γιος του εκλιπόντος Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, μεταφέρθηκε από φυλακή του Λιβάνου σε νοσοκομείο σε «κρίσιμη κατάσταση», όπως μετέδωσε την Κυριακή το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Hadath που εδρεύει στο Ντουμπάι.

Ο Αννίβας Καντάφι έκανε απεργία πείνας τον Ιούνιο του 2023 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του χωρίς δίκη από το 2015.

Ο Αννίβας Καντάφι κατηγορήθηκε στον Λίβανο για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την τύχη του ιμάμη Μούσα αλ-Σαντρ, ενός Λιβανέζου σιίτη μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη που εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στη Λιβύη το 1978, όταν δηλαδή ο Αννίβας ήταν δύο ετών.

Σχετικά άρθρα