Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Μήνυση στην Τουρκία για εγκλήματα πολέμου στην Αφρίν/Εφρίν της Συρίας

Γερμανία: Μήνυση στην Τουρκία για εγκλήματα πολέμου στην Αφρίν/Εφρίν της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Έγκλημα Πολέμου, Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μία συριακή και η άλλη ευρωπαϊκή, κατέθεσαν την Πέμπτη 18/1 ποινική μήνυση στη γερμανική ομοσπονδιακή δημόσια εισαγγελία κατά της Τουρκίας και των συνδεδεμένων με αυτήν φατριών της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, ένας συνασπισμός γνωστός και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), για διάπραξη εγκλημάτων στην κουρδική περιοχή της Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Τόσο οι «Σύροι για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη» (STJ) όσο και το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (ECCHR) υπέβαλαν αίτηση συμμόρφωσης για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί στην Αφρίν/Εφρίν από το 2018 από τις τουρκικές δυνάμεις και τις υποστηριζόμενες φατρίες τους SNA.

«Ο πληθυσμός της Αφρίν, και ιδιαίτερα οι Κούρδοι πολίτες του, έχουν αντιμετωπίσει εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις από το 2018.

»Αυτές οι καταχρήσεις κυμαίνονται από εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια έως τη σεξουαλική βία.

»Η κατάσχεση της περιουσίας του τοπικού πληθυσμού μέσω λεηλασιών και κατοχής, καθώς και οι υπέρογκοι φόροι εμποδίζουν τους εκτοπισμένους κατοίκους της Αφρίν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και έχει σκοπό να αναγκάσει όσους παραμένουν σε φυγή», εξηγεί ο Μπασάμ αλ Αχμάντ, Εκτελεστικός Διευθυντής του STJ.

Στις 20 Ιανουαρίου 2018, οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με τις φιλοτουρκικές ισλαμιστικές φατρίες του SNA ξεκίνησαν μια στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας» στην περιοχή της Αφρίν με το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Η επιχείρηση οδήγησε σε σφοδρές συγκρούσεις με τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και διήρκεσε δύο μήνες.

Είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Αφρίν, τον θάνατο και τον τραυματισμό χιλιάδων και τον εκτοπισμό περίπου 300.000 από τους αρχικούς κατοίκους της.

Άμαχοι εγκαταλείπουν την Αφρίν/Εφρίν για να μην τεθούν υπό τουρκικό ζυγό.

Ωστόσο, όσοι επέλεξαν να παραμείνουν στην πατρίδα τους και να μην διαφύγουν, έχουν υποστεί εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από φιλοτουρκικές και ισλαμιστικές πολιτοφυλακές είναι εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μπορούν να διερευνηθούν οπουδήποτε στον κόσμο», ανέφεραν το STJ και το ECCHR σε δελτίο Τύπου.

«Μαζί με έξι επιζώντες των εγκλημάτων, οι STJ, ECCHR και οι συνεργάτες τους υπέβαλαν ποινική μήνυση στη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία στις 18 Ιανουαρίου 2024, ζητώντας διεξοδική έρευνα των δραστών».

«Τρία χρόνια μετά την αποφυλάκισή μου, εξακολουθώ να βρίσκομαι σε έναν οδυνηρό εφιάλτη.

»Όλα όσα έζησα στην Αφρίν ήταν σκληρά.

»Επειδή γνωρίζω ότι ο πληθυσμός πρέπει να ζήσει ακόμα σε παρόμοιες συνθήκες, έχω αφιερώσει τη ζωή μου για να φέρω την αδικία στην προσοχή του κόσμου, με την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν», είπε ένας επιζών και μάρτυρας κατηγορίας.

Τούρκοι κατσαπλιάδες πανηγυρίζουν την κατάληψη της Αφρίν/Εφρίν.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι τα δεινά του κουρδικού πληθυσμού στην Αφρίν δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.

«Από το 2011, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ερευνά πολλά εγκλήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διαπράχθηκαν στη Συρία.

»Η δίκη για τα βασανιστήρια στη Συρία ενώπιον του Ανώτερου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Κόμπλεντς ήταν πρωτοποριακή.

»Ωστόσο, οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από κατά κύριο λόγο ισλαμιστικές πολιτοφυλακές εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στη βόρεια Συρία ήταν μέχρι στιγμής ένα τυφλό σημείο σε αυτές τις έρευνες.

»Αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς οι πολιτοφυλακές που κυβερνούν στην Αφρίν έχουν δημιουργήσει μια κυριαρχία βίας και αυθαιρεσίας με την τουρκική υποστήριξη», δήλωσε ο Πάτρικ Κρόκερ, δικηγόρος από το ECCHR.

Σχετικά άρθρα