Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι (PKK) σκότωσαν 9 Τούρκους στρατιώτες εισβολείς στο ιρακινό Κουρδιστάν

Οι Κούρδοι (PKK) σκότωσαν 9 Τούρκους στρατιώτες εισβολείς στο ιρακινό Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Τουρκία,

Εννέα Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση σε βάση στο βόρειο Ιράκ την Παρασκευή 12/1, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει πολλές δεκάδες στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ιράκ τα τελευταία 25 χρόνια στον πόλεμο δεκαετιών της ενάντια στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ένα κόμμα που χαρακτηρίζεται από την Τουρκία και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε τον θάνατο εννέα στρατιωτών την Παρασκευή, οι οποίοι «πέθαναν μάρτυρες σε σύγκρουση με τρομοκράτες που προσπαθούσαν να διεισδύσουν στη βάση».

Αρχικά, το υπουργείο ανέφερε ότι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο αριθμός των θανάτων άλλαξε πολλές φορές μέχρι την τελική ενημέρωση του υπουργείου την Παρασκευή, η οποία επιβεβαίωσε τον θάνατο εννέα στρατιωτών.

Μια στρατιωτική επιχείρηση αντίποινων διεξάγεται στην περιοχή, ανέφερε το υπουργείο, ενώ πρόσθεσε ότι ο στρατός «εξουδετέρωσε 15 τρομοκράτες».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο Ζαπ.

Τον Δεκέμβριο, 12 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο ημέρες σε ξεχωριστές επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ.

Μετά από αυτές τις επιθέσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε αντίποινα κατά των «τρομοκρατών» στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, με τον τουρκικό στρατό να εξαπολύει νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους αυτών των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ, ανακοίνωσε ότι μια συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 14/1 στην Άγκυρα, για να διαμαρτυρηθεί για παραβίαση των δικαστικών αποφάσεων στην υπόθεση ενός φυλακισμένου βουλευτή, ακυρώθηκε λόγω της είδησης για πεσόντες στρατιώτες στο βόρειο Ιράκ.

Η Τουρκία ανακοίνωσε το Σάββατο 13/1 ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε σχεδόν 30 «τρομοκρατικούς στόχους» στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία τη νύχτα, αφού εννέα στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αεροπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρομοκρατικούς στόχους στις περιοχές Μετίνα, Χακούρκ, Γκάρα και Καντίλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ακολούθησε απόπειρα εισβολής στη βάση κοντά στην πόλη Μετίνα στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε το υπουργείο, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον προηγούμενο απολογισμό πέντε.

Το υπουργείο ανέφερε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο 29 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων «σπηλαίων, αποθήκες, καταφύγια και εγκαταστάσεις πετρελαίου» που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας που αποτελεί κεντρικό σύμμαχο των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL).

Εν τω μεταξύ, 113 άτομα συνελήφθησαν για ύποπτες διασυνδέσεις με το PKK σε επιδρομές σε εθνικό επίπεδο το Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια με ανάρτησή του στο «X» (πρώην Twitter).

Σχετικά άρθρα