Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπ. Εξωτερικών Ισραήλ σε Τουρκία: «Δεν έχουμε ξεχάσει το ολοκαύτωμα των Αρμενίων και τις σφαγές των Κούρδων»

Υπ. Εξωτερικών Ισραήλ σε Τουρκία: «Δεν έχουμε ξεχάσει το ολοκαύτωμα των Αρμενίων και τις σφαγές των Κούρδων»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρμενία, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Γενοκτονία Αρμενίων, Ισλαμιστές, Ισραέλ Κατζ, Ισραήλ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Λωρίδα της Γάζας, Νότια Αφρική, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαμάς,

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, κατηγόρησε την Παρασκευή 12/1 την Τουρκία ότι διέπραξε πράξεις γενοκτονίας κατά των Κούρδων και των Αρμενίων, ως απάντηση στην υποστήριξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προσφυγή που άσκησε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, κατηγορώντας το ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

Ο Κατζ έγραψε στην πλατφόρμα «X» (πρώην Twitter), «Δεν έχουμε ξεχάσει το ολοκαύτωμα των Αρμενίων και τις σφαγές των Κούρδων [της Τουρκίας]».

Επίσης, σημείωσε ότι, «Το Ισραήλ στέκεται στην άμυνα, όχι στην καταστροφή, ενάντια στους βάρβαρους συμμάχους σας» της Τουρκίας.

Τη δεύτερη ημέρα των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής, απορρίπτοντας τη κατηγορία για «γενοκτονική εκστρατεία» σχετικά με τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα.

«Ο Ερντογάν, από μια χώρα με τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο παρελθόν, καυχιέται τώρα ότι στοχοποιεί το Ισραήλ με αβάσιμους ισχυρισμούς», είπε ο Κατζ.

Για πολλά χρόνια, το Ισραήλ αρνείται τις αρμενικές εκκλήσεις για επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας που συνέβη κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παράλληλα με τη γενοκτονία των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα. Το Ισραήλ απορρίπτει τον ισχυρισμό αποκαλώντας τον «αβάσιμο».

Η Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις» του Ισραήλ έχουν «χαρακτήρα γενοκτονίας γιατί επιδιώκουν την καταστροφή ενός σημαντικού μέρος του εθνικού και φυλετικού πληθυσμού των Παλαιστινίων».

Η κατηγορία αναφέρεται σε δράσεις όπως οι αεροπορικές επιθέσεις και απουσία μέτρων προστασίας των αμάχων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχολίασε σχετικά: «Όχι, δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε τη γενοκτονία, είναι η Χαμάς.

»Αν μπορούσε, θα μας δολοφονούσε όλους. Αντιθέτως, οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δρουν όσο το δυνατόν πιο ηθικά».

Σχετικά άρθρα