Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υεμένη: Αμερικανικό αντιτορπιλικό έπληξε με «Tomahawk» εγκατάσταση ραντάρ των Χούτι

Υεμένη: Αμερικανικό αντιτορπιλικό έπληξε με «Tomahawk» εγκατάσταση ραντάρ των Χούτι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Υεμένη, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Αναφορές για νέα πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah που πρόσκειται στους αντάρτες Χούτι.

Τα πρόσθετα χτυπήματα που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής ήταν πολύ μικρότερα σε εμβέλεια από αυτά την προηγούμενη νύχτα, ανέφερε το CNN.

Στόχευσαν μια εγκατάσταση ραντάρ που χρησιμοποιούν οι Χούτι, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, στο στόχαστρο βρέθηκε αεροπορική βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας Σανάα, ενώ αναφέρθηκαν επίσης εκρήξεις στην πόλη Χοντέιντα.

«Στις 3.45 π.μ. (ώρα Σανάα) στις 13 Ιανουαρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα εναντίον τοποθεσίας ραντάρ των Χούτι στην Υεμένη.

»Αυτό το χτύπημα διεξήχθη από το αντιτορπιλικό USS Carney (DDG 64) χρησιμοποιώντας πυραύλους επίθεσης εδάφους Tomahawk και ήταν μια επακόλουθη ενέργεια σε συγκεκριμένο στρατιωτικό στόχο που σχετίζεται με χτυπήματα που έγιναν στις 12 Ιανουαρίου που είχαν σχεδιαστεί για να υποβαθμίσουν την ικανότητα των Χούτι να επιτίθενται σε θαλάσσια πλοία, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σκάφη», ανέφερε σε ανακοίνωση του το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Οι Χούτι είχαν εκτοξεύσει τουλάχιστον έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο προς ένα εμπορικό σκάφος νωρίτερα την Παρασκευή.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν 28 ξεχωριστές τοποθεσίες των Χούτι σε μια προσπάθεια να διαταράξουν την ικανότητά τους να πραγματοποιούν επιθέσεις σε διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι δύο χώρες υποστηρίχθηκαν επίσης από τον Καναδά, την Αυστραλία, το Μπαχρέιν και την Ολλανδία.

Το τελευταίο χτύπημα πραγματοποιήθηκε μονομερώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει την πιθανότητα πρόσθετης στρατιωτικής δράσης εάν οι Χούτι συνέχιζαν να εξαπολύουν επιθέσεις με drone και πυραύλους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Θα φροντίσουμε να απαντήσουμε στους Χούτι εάν συνεχίσουν αυτή την εξωφρενική συμπεριφορά μαζί με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή ενώ βρισκόταν στην Πενσυλβάνια.

Αλλά μετά τα πλήγματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική παράταξη εκτόξευσε έναν άλλο βαλλιστικό πύραυλο κατά του πλοίου προς ένα εμπορικό σκάφος στον Κόλπο του Άντεν, νότια της Υεμένης.

Τα νέα χτυπήματα έρχονται επίσης μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι προσπαθεί να αποφύγει μια κλιμάκωση.

Οι Χούτι υποσχέθηκαν ότι οι δυνάμεις τους θα απαντήσουν στην επίθεση, αποκαλώντας τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου «νόμιμους στόχους».

Σχετικά άρθρα