Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τεράστια αρχαία πόλη ηλικίας 2.500 ετών ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο (βίντεο)

Τεράστια αρχαία πόλη ηλικίας 2.500 ετών ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμαζόνιος, Αρχαιολογία, Βίντεο, Εκουαδόρ, Ζούγκλα, Ισημερινός,

Μια τεράστια αρχαία πόλη, κρυμμένη για χιλιάδες χρόνια κάτω από την πλούσια βλάστηση της περιοχής, ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο.

Η ανακάλυψη εκτιμάται ότι αλλάζει όλα όσα γνωρίζουμε για την ιστορία των ανθρώπων που ζούσαν στον Αμαζόνιο.

Η χαμένη πόλη βρίσκεται στην κοιλάδα Ουπάνο (Upano) στο ανατολικό Εκουαδόρ και τα ανακαλυφθέντα σπίτια και πλατείες συνδέονταν με ένα εκπληκτικό δίκτυο δρόμων και καναλιών.

Η περιοχή βρίσκεται στη σκιά ενός ηφαιστείου που δημιούργησε πλούσια τοπικά εδάφη αλλά και μπορεί να οδήγησε στην καταστροφή της εκεί κοινωνίας.

Ενώ γνωρίζαμε για πόλεις στα υψίπεδα της Νότιας Αμερικής, όπως το Μάτσου Πίτσου στο Περού, πιστευόταν ότι οι άνθρωποι ζούσαν μόνο νομαδικά ή σε μικροσκοπικούς οικισμούς στον Αμαζόνιο.

«Αυτή είναι η παλαιότερη από οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία που γνωρίζαμε στον Αμαζόνιο», λέει ο καθηγητής Stephen Rostain, διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στη Γαλλία, ο οποίος και ηγήθηκε της έρευνας.

«Αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους πολιτισμούς του Αμαζονίου.

»Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι οι άνθρωποι ζούσαν εκεί σε μικρές ομάδες, πιθανώς γυμνές, μέσα σε καλύβες και ασχολούμενοι με τη γη.

»Όμως εδώ τώρα φαίνεται ότι οι αρχαίοι του Αμαζονίου ζούσαν σε περίπλοκες αστικές κοινωνίες» εκτιμά ο δεύτερος συντάκτης της μελέτης Antoine Dorison.

Η χαμένη πόλη χτίστηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια και οι άνθρωποι έζησαν εκεί περίπου 1.000 χρόνια, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι ζούσαν στην πορεία του χρόνου, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ήταν σίγουρα δεκάδες χιλιάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες.

Οι αρχαιολόγοι συνδύασαν τις ανασκαφές εδάφους με μια έρευνα σε μια περιοχή 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας αισθητήρες λέιζερ [LIDAR] από αεροσκάφος, οι οποίες μπορούσαν να αναγνωρίσουν υπολείμματα της πόλης κάτω από τα πυκνά φυτά και τα δέντρα.

Ο Δρ Dorison λέει ότι το πιο εντυπωσιακό μέρος της ανακάλυψης είναι το οδικό δίκτυο.

«Το οδικό δίκτυο είναι πολύ εξελιγμένο.

»Εκτείνεται σε μια τεράστια απόσταση, και όλα συνδέονται μεταξύ τους.

»Και υπάρχουν δρόμοι με ορθές γωνίες, κάτι πολύ εντυπωσιακό», λέει, εξηγώντας ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να φτιάξεις έναν δρόμο με ευθείες παρά έναν που προσαρμόζεται στο τοπίο.

Πιστεύει έτσι ότι κάποιοι από τους δρόμους αυτούς είχαν ένα «πολύ ισχυρό νόημα», ίσως συνδεδεμένο με κάποια τελετή ή δοξασία.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης πεζοδρόμια με τάφρους εκατέρωθεν, τα οποία πιστεύουν ότι ήταν κανάλια που βοηθούσαν στη διαχείριση του (άφθονου) νερού της περιοχής.

Ανευρέθησαν επίσης ίχνη που παραπέμπουν σε απειλές για τις πόλεις: Τάφροι που απέκλειαν τις εισόδους στους οικισμούς ίσως αποτελούν ένδειξη απειλών από κοντινές κοινότητες.

Αυτό που αποκαλύπτεται είναι μια μεγάλη, πολύπλοκη κοινωνία που φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από τις γνωστές κοινωνίες των Μάγια στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.

«Φανταστείτε ότι ανακαλύψατε έναν άλλο πολιτισμό όπως οι Μάγια, αλλά με εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική, χρήση γης, κεραμικά», λέει ο José Iriarte, καθηγητής αρχαιολογίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Exeter.

«Ορισμένα από τα ευρήματα είναι “μοναδικά” για τη Νότια Αμερική.

»Οι κοινωνίες ήταν σαφώς καλά οργανωμένες και αλληλένδετες», λέει, υπογραμμίζοντας τους μεγάλους βυθισμένους δρόμους μεταξύ των οικισμών.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί και για το πώς ήταν οι κοινωνίες τους.

Στις πλατφόρμες βρέθηκαν λάκκοι και εστίες, καθώς και πιθάρια, λίθοι για το άλεσμα φυτών και καμένοι σπόροι.

Οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί ήταν κυρίως επικεντρωμένοι στη γεωργία.

Οι άνθρωποι έτρωγαν καλαμπόκι και γλυκοπατάτα και πιθανότατα έπιναν «κίκα», ένα είδος γλυκιάς μπύρας.

Ο καθηγητής Rostain εκμυστηρεύεται ότι στην αρχή της καριέρας του τον είχαν αποθαρρύνει από την έρευνα αυτή, επειδή οι επιστήμονες πίστευαν ότι ουδέποτε είχε ζήσει αρχαία κοινότητα ανθρώπων στον Αμαζόνιο.

Με πληροφορίες από BBC: Huge ancient lost city found in the Amazon

Σχετικά άρθρα