Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιράν: Ξεκάθαρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης τα πλήγματα εναντίον των Χούτι

Ιράν: Ξεκάθαρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης τα πλήγματα εναντίον των Χούτι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράν, Σιίτες, Υεμένη, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Tο Ιράν καταδικάζει σθεναρά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Νάσερ Καναανί, στην πρώτη αντίδραση της Τεχεράνης στις τελευταίες εξελίξεις.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλές πόλεις στην Υεμένη», είπε.

«Θεωρούμε ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης και παραβίαση των διεθνών νόμων, κανονισμών και δικαιωμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ιράν, που υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τους Χούτι, κινεί τα νήματα στο πρόσφατο κύμα επιθέσεων των ανταρτών εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Έδωσαν βοήθεια και πληροφορίες στους Χούτι. Παρείχαν στους Χούτι τις δυνατότητες που χρησιμοποίησαν για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις», υποστήριξε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Πιστεύουμε ότι σίγουρα έχουν εμπλακεί σε κάθε φάση αυτής της επίθεσης».

Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση στην επίσημη προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το Ιράν.

Για παράδειγμα, η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα πλήγματα εναντίον των Χούτι στην Υεμένη δεν έκανε καμία αναφορά στους Ιρανούς.

Φαίνεται ότι αποφεύγει να κατηγορήσει την Τεχεράνη, με την οποία άλλωστε δεν επιθυμεί κλιμάκωση.

Αντίθετα, στις δηλώσεις του ο Μπάιντεν εστίασε αποκλειστικά στους αντάρτες Χούτι και στα «στοχευμένα» πλήγματα που έχουν στόχο να υποβαθμίσουν και να διαταράξουν τις δυνατότητές τους.

Σχετικά άρθρα