Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανοί και Βρετανοί βομβάρδισαν τους Χούτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης

Αμερικανοί και Βρετανοί βομβάρδισαν τους Χούτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Άμπντελ Μάλεκ Αλ Χούτι, Βρετανία, Ερυθρά Θάλασσα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Ναυτιλία, Ρίτσι Σούνακ, Σιίτες, Τζο Μπάιντεν, Υεμένη, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Πυραυλικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων των σιιτών Χούτι της Υεμένης, ξεκίνησαν από κοινού ΗΠΑ και Βρετανία, τις πρώτες πρωινές ώρες,

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Τα πλήγματα εξαπολύονται από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχιο των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε το γεγονός.

«Τα πλήγματα έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούτι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα — συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία», τόνισε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

«Οι επιθέσεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο (σ.σ. στρατιωτικό) προσωπικό των ΗΠΑ, εργαζόμενους του εμπορικού ναυτικού και εταίρους μας, το διεθνές εμπόριο, κι απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε πως δεν θα «διστάσει» να διατάξει τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την προστασία ανθρωπίνων ζωών και των εμπορικών ροών.

Ανακοινώσεις αναμένονται και από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση αυτής της φύσης αφότου οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στα μέσα Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Νωρίτερα, ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούτι, απείλησε ότι θα υπάρξει ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεών του, κάνοντας λόγο για επιχειρήσεις κλίμακας «ακόμα μεγαλύτερης» από την επίθεση για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το κίνημά του προχθές Τετάρτη.

Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούτι

«Οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση δεν θα μείνει χωρίς ανταπόδοση.

»Και (η ανταπόδοση) δεν θα είναι της τάξης της επιχείρησης που έγινε πρόσφατα, με 24 drones και πυραύλους, αλλά πολύ μεγαλύτερη», προειδοποίησε ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούτι κατά τη διάρκεια ομιλίας του μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Μασίρα.

Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στην περιοχή κατέστρεψαν την Τρίτη 18 drones και τρεις πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Χούτι.

Η επίθεση αυτή χαρακτηρίστηκε άνευ προηγουμένου.

Οι αντάρτες, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την επιχείρηση, λέγοντας πως επρόκειτο για ανταπόδοση επίθεσης των ΗΠΑ την 31η Δεκεμβρίου.

Εκείνη την ημέρα, μετά από αίτημα για συνδρομή από εμπορικό πλοίο, αμερικανικά ελικόπτερα βύθισαν τρία πλεούμενα των ανταρτών, σκοτώνοντας δέκα μέλη των πληρωμάτων τους.

«Οι Ευρωπαίοι, οι Κινέζοι κι ο κόσμος όλος» μπορεί να διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα «χωρίς κανένα πρόβλημα», είπε ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούτι.

Όμως «αυτοί που θέλουν να εμπλακούν (…) και να βάλουν στο στόχαστρο τις ναυτικές δυνάμεις (των Χούτι) θα θέσουν αληθινά σε κίνδυνο τον στόλο τους και τα εμπορικά πλοία τους», πρόσθεσε, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως επιδιώκουν να «παρασύρουν άλλους».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως ελπίζει ότι «οι υπόλοιπες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες δεν θα εμπλακούν ποτέ στο πλευρό των Αμερικανών, των Ισραηλινών και των Βρετανών».

Την Πέμπτη 11/1 αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Ρίσι Σούνακ, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθεί η ενδεχόμενη κοινή αμερικανική και βρετανική επιχείρηση εναντίον των Χούτι κι ενημέρωσε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.

Σχετικά άρθρα