Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν κατέλαβε το ελληνικό τάνκερ St Nikolas στα Στενά του Ορμούζ

Το Ιράν κατέλαβε το ελληνικό τάνκερ St Nikolas στα Στενά του Ορμούζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ιράν, Ναυτιλία, Πετρέλαιο, Στενά του Ορμούζ, Τάνκερ,

Σύμφωνα με τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων IRNA και TASNIM, το Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κατέλαβε το ελληνικό τάνκερ Άγιος Νικόλαος, ύστερα από έκδοση δικαστικής εντολής, πληροφορία που επιβεβαιώνεται και από εγχώριες κυβερνητικές πηγές.

Tα ιρανικά Μέσα χαρακτηρίζουν το πλοίο αμερικανικό tanker, χωρίς να είσαι σαφές το γιατί.

Το πρωί της Πέμπτης 11/1 έγινε ρεσάλτο στο μεσαίου μεγέθους tanker, τύπου suezmax, St Nikolas (κατασκευής 2011), το οποίο ταξιδεύει με σημαία Νήσων Μάρσαλ.

Το εν λόγω πλοίο ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.

Το εν λόγω πλοίο βρίσκεται στη μέση διαμάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων Equasis, το St Nikolas ονομαζόταν έως και το Σεπτέμβριο του 2023 Suez Rajan, ένα όνομα που βρέθηκε στο επίκεντρο της ναυτιλιακής επικαιρότητας τον Φεβρουάριο του 2022.

Τότε, η αμερικανική μη κερδοσκοπική ομάδα United Against Nuclear Iran, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις του Ιράν, ανακοίνωσε υποψίες ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από την εν λόγω χώρα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο του 2023, η Ουάσιγκτον κατέλαβε το πλοίο.

Μετά τη σύλληψη, η Empire Navigation παραδέχτηκε ότι παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, μεταφέροντος φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου με το Suez Rajan και δεσμεύτηκε να μεταφέρει 800.000 βαρέλια ιρανικού αργού στις ΗΠΑ για κατάσχεση.

Κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν ότι είναι πολύ πιθανό η κατάληψη του πλοίου να είναι η ιρανική απάντηση της δέσμευσης του ιρανικού πετρελαίου από τους Αμερικάνους.

Διαβάστε περισσότερα: Ένοπλοι κατέλαβαν το ελληνικό τάνκερ St. Nikolas (πρώην Suez Rajan) στα Στενά του Ορμούζ

Σχετικά άρθρα