Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επιμένει ότι η συνάντησή του με τη Λίβυα ομόλογό του ήταν «προσυντονισμένη»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επιμένει ότι η συνάντησή του με τη Λίβυα ομόλογό του ήταν «προσυντονισμένη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Έλι Κοέν, Ισραήλ, Λιβύη, Νάτζλα Μανγκούς,

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, αποκάλυψε ότι η συνάντησή του με την ανατραπείσα υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάτζλα Μανγκούς, ήταν «προσυντονισμένη και προγραμματισμένη σε διάφορα επίπεδα τόσο στη Λιβύη όσο και στο Ισραήλ».

Ο Κοέν διευκρίνισε σε συνέντευξή του στην «Israel Hayom» ότι οι πληροφορίες που αποκάλυψε «δεν ήταν διαρροή αλλά επίσημη ανακοίνωση.

»Όταν η πλήρης ιστορία αποκαλυφθεί την κατάλληλη στιγμή, όλοι όσοι μου επιτέθηκαν θα πρέπει να απολογηθούν», είπε.

Η αντίδραση του λαού της Λιβύης σόκαρε την υπηρεσιακή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU), αναγκάζοντάς την να αρνηθεί την εξομάλυνση και τις επίσημες σχέσεις μεταξύ Ιεροσολύμων και Τρίπολης.

Η Λιβύη δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ ως κράτος και οι νόμοι της απαγορεύουν οποιαδήποτε μορφή συναλλαγών με το ισραηλινό κράτος σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η νομοθεσία της Λιβύης επιβάλλει φυλάκιση και πρόστιμα σε όποιον έχει σχέση με Ισραηλινούς πολίτες.

Η συνάντηση πυροδότησε εκτεταμένη οργή στη Λιβύη, με τα πολιτικά κόμματα να εκφράζουν την καταδίκη τους.

Εκατοντάδες Λίβυοι βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη συνάντηση και διαδήλωσαν σε πόλεις όπως η Τρίπολη, η Αλ-Ζαουίγια, η Βεγγάζη και η Αλ-Μαρτζ.

Σε απάντηση, ο προσωρινός πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, που η εξουσία του έχει περιοριστεί στη δυτική Λιβύη και η θητεία του έληξε αλλά παραμένει στην καρέκλα του, απέλυσε επίσημα τη Μανγκούς και την παρέπεμψε για έρευνα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου φάνηκε να ρίχνει ευθύνη στον Κοέν για την αποκάλυψη λεπτομερειών της μυστικής συνάντησης, σύμφωνα με το Reuters.

Το γραφείο του Κοέν δημοσιοποίησε στις 26 Αυγούστου τη συνάντησή του με τη Μανγκούς, που είχε γίνει νωρίτερα τον ίδιο στον μήνα στην Ιταλία.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού ΥΠΕΞ ακολούθησε δημοσιεύματα ισραηλινών Μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη συνάντηση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Λιβύης, Αλ Σαντίκ αλ Σουρ, δήλωσε ότι η Μανγκούς, «δεν μπορεί να κληθεί πριν απαγγελθούν κατηγορίες σύμφωνα με το νόμο και έχουμε ζητήσει δύο φορές αναφορές πληροφοριών για το περιστατικό για να το επιβεβαιώσουμε».

Τόνισε το αίτημα για αναφορές για την τεκμηρίωση αυτής της παραβίασης.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, Χαλίμα Ιμπραήμ, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για το απόρρητο της έρευνας.

Ο Αλ Σουρ είχε αναφέρει νωρίτερα τη συγκρότηση επιτροπής για τη διερεύνηση του περιστατικού στη Ρώμη.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του λιβυκού κοινοβουλίου, Αμπντουλάχ Μπλάιχεγκ, ανακοίνωσε την ομόφωνη ψήφιση υπέρ ενός νόμου που ποινικοποιεί την ομαλοποίηση με το Ισραήλ.

Η Βουλή είχε συμφωνήσει να τροποποιήσει τον νόμο, για να ενισχύσει τις κυρώσεις στον Νόμο Νο. 62 του 1957 σχετικά με την ποινικοποίηση της ομαλοποίησης με το Ισραήλ.

Αυτό περιλαμβάνει την ποινικοποίηση των ταξιδιών από και προς το Ισραήλ ή τη δημιουργία επαφών ή σχέσεων με ισραηλινά άτομα ή οντότητες. Καθώς και η απαγόρευση διέλευσης ισραηλινών αεροσκαφών και πλοίων από τη Λιβύη.

Σχετικά άρθρα