Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κύπρος θέλει να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους

Η Κύπρος θέλει να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κύπρος, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συρία,

Κύπριος αξιωματούχος προέτρεψε την Τρίτη 9/10 ορισμένες περιοχές στη Συρία να χαρακτηριστούν ως ασφαλείς για την επιστροφή των Σύρων αιτούντων άσυλο στην πατρίδα τους.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι καιρός να συζητήσουμε «την επανεκτίμηση της κατάστασης των πραγμάτων στη Συρία».

Ένας δυσανάλογος αριθμός παράνομων Σύριων μεταναστών φθάνει στην Κύπρο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητάς της, είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναξιολογήσει το καθεστώς της Συρίας ως ασφαλούς χώρας για την επιστροφή των αιτούντων άσυλο.

Ο Ιωάννου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν την ΕΕ καθώς υπάρχουν περιοχές που θεωρούνται ασφαλείς από την Υπηρεσία Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUAA).

Το 2023, η πλειοψηφία των θαλάσσιων αφίξεων στην Κύπρο προέρχονταν από τη Συρία.

Η Κύπρος διεκπεραίωσε περίπου 10.600 αιτήσεις ασύλου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που ήταν μικρότερο από τον αριθμό του 2022 που ήταν περίπου 21.500.

Περίπου ένα εκατομμύριο Σύροι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες ζουν στην ΕΕ.

Μόνο η Γερμανία φιλοξενεί περίπου το 59% αυτών.

Σε όλη την Ευρώπη, οι Σύροι έχουν συνήθως καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Ωστόσο, οι διαδικασίες τείνουν να είναι μακρές, γι’ αυτό και πολλοί Σύροι έχουν ακολουθήσει επικίνδυνες διαδρομές για να φτάσουν στην ήπειρο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Συρία παραμένει η μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμένων στον κόσμο με πάνω από 12 εκατομμύρια Σύρους εκτοπισμένους.

Σχετικά άρθρα