Κατά την πάγια τακτική της γερμανικής κυβέρνησης ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, αρνήθηκε στο καθιερωμένο μπρίφινγκ της Δευτέρας να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ αναφορικά με το Die Linke, σημειώνει η ελληνική υπηρεσία της DW.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ο κ. Γκάουκ αναρωτήθηκε αν πράγματι το κόμμα αυτό έχει απομακρυνθεί από τις αντιλήψεις καταπίεσης των πολιτών του άλλοτε κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας (SED) ώστε να μπορεί κανείς σήμερα να το εμπιστεύεται.
Η παρέμβαση του Γερμανού προέδρου έγινε ενόψει της πρόθεσης του κόμματος αυτού, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας με πρωθυπουργό τον αριστερό Μπόντο Ράμελοφ.
Οι δηλώσεις Γκάουκ προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων, με τη βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση να επιδεικνύει πλήρη κατανόηση για τα λεγόμενα του γερμανού προέδρου.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στη γερμανική βουλή, Γκέρντα Χάσελφελντ, η ίδια δυσκολεύεται να αποδεχθεί ότι στο 25ο έτος από την πτώση του Τείχους ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας θα προέρχεται από τις γραμμές των «κληρονόμων» του SED.
Διαφορετική είναι η στάση που τηρούν πολιτικοί των τριών κομμάτων που σκοπεύουν να συγκροτήσουν την κυβέρνηση του κρατιδίου.
«Περισσότερη νηφαλιότητα» σύστησε η γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών, Γιασμίν Φαχίμι.
«25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους είναι πια καιρός να γίνει αποδεχτό ότι το κόμμα Die Linke είναι σε θέση να αναλάβει την ηγεσία μιας κυβέρνησης σε επίπεδο ομόσπονδου κρατιδίου».
Από την πλευρά των Πρασίνων, η πρόεδρος του κόμματος Σιμόνε Πέτερ κάλεσε των Γιοάχιμ Γκάουκ να τηρεί μια ουδέτερη στάση απέναντι στα κόμματα.
Σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν και πολιτικοί του κόμματος Die Linke.
Ας σημειωθεί, ότι μετά τη γερμανική ενοποίηση το κόμμα Die Linke συμμετείχε σε κυβερνήσεις ανατολικογερμανικών κρατιδίων (Βερολίνο, Μέκλενμπουργκ-Φόρπομερν) και παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια στήριξη στην κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στο δυτικογερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Αυτό που διαφέρει τώρα στη Θουριγγία -και θα έχει συμβολική σημασία- είναι ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός θα προέρχεται από τις γραμμές του.
Και κάτι ακόμη: σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Θουριγγία δοκιμάζεται μια κυβερνητική συνεργασία Αριστερών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για μια κυβέρνηση συνασπισμού αυτών των κομμάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις εκλογές του 2017.