Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναβάλλεται ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης στην Ουκρανία

Αναβάλλεται ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ουκρανία,

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεσκάντερ Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε πως ο σχηματισμός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας έως τις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, αναβάλλεται για την Πέμπτη.

Ο Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα έχει συνάντηση με υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να συζητήσει τις «επικίνδυνες ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» που εκδηλώνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έπειτα από την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Με τον κίνδυνο διαίρεσης να πλανάται πάνω από τη χώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την υποστήριξή της για τις μεταβατικές Αρχές της Ουκρανίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει τον Τουρτσίνοφ, αν και έχουν διαμηνύσει πως ο Γιανούκοβιτς «δεν ηγείται πλέον ενεργά της χώρας».

IIF: Άμεση βοήθεια ή χρεωκοπία

Μέσα σε όλα αυτά, εμφανίστηκε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο IIF για να ζητήσει τώρα διεθνή οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας της και για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του τραπεζικού πανικού.

«Για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση [της οικονομίας της] όχι τους προσεχείς μήνες αλλά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανάγκη χρήματα τώρα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Μίτοφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το οποίο εκπροσωπεί κάπου 450 μεγάλες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο. «Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Κίεβο είναι «γιγαντιαίες».

Σύμφωνα με το IIF, τα διαθέσιμα της Ουκρανίας σε συνάλλαγμα έχουν μειωθεί από 16 δισ. δολάρια στα τέλη του Ιανουαρίου σε 12 δισ. δολάρια σήμερα, ενώ η χώρα χρειάζεται να διαθέτει 25 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση μόνο για να πληρώνει τοκοχρεολύσια στους πιστωτές της.

«Η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που η μόνη επιλογή της κυβέρνησης για να καταβάλει συντάξεις και μισθούς είναι να τυπώσει χρήμα», κάτι το οποίο ενέχει «τον κίνδυνο να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να υποτιμηθεί το ουκρανικό νόμισμα».

Σχετικά άρθρα