Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα τζιχάντια και λοιποί μανιακοί θρησκόληπτοι «οδύρονται» για τον θάνατο του Σάλεχ αλ Αρούρι από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό

Τα τζιχάντια και λοιποί μανιακοί θρησκόληπτοι «οδύρονται» για τον θάνατο του Σάλεχ αλ Αρούρι από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βηρυτός, Ισλαμιστές, Ισμαήλ Χανίγιε, Ισραήλ, Λίβανος, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς, Χεζμπολάχ,

Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτήρισε ο ηγέτης της φιλοτουρκικής και τζιχαντιστικής Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, την δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία, Σάλεχ αλ Αρούρι, στη Βηρυτό.

Παράλληλα, έκανε λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

«Οι δυνάμεις κατοχής δεν θα επιτύχουν στην προσπάθειά τους να κάμψουν την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού», διεμήνυσε ο φιλότουρκος τζιχαντιστής Ισμαήλ Χανίγιε από το Κατάρ, όπου ζει πλουσιοπάροχα, «θρηνώντας» την απώλεια του αντιπροέδρου του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και δύο διοικητών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Όταν τα τζιχάντια της Χαμάς έκαναν επιδρομή στο Ισραήλ για να σκοτώσουν, να βιάσουν και να αρπάξουν ομήρους, εκεί ήταν «μάγκες» του τζιχάντ;

Τώρα γιατί κλαίνε; Επειδή το Ισραήλ, όπως έχει διαμηνύσει, θα βρει όλα τα κεφάλια της τρομοκρατικής οργάνωσης και θα τα κόψει;

Νωρίτερα, οι θεοκράτες αγιατολάδες της Τεχεράνης ανακοίνωσαν ότι το εν λόγω περιστατικό πρόκειται να πυροδοτήσει μεγαλύτερη αντίδραση κατά του Ισραήλ.

Όλος ο θρησκόληπτος και θεοκρατικός μεσαίωνας της Μέσης Ανατολής «οδύρεται».

Χεζμπολάχ: Το έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο

Η δολοφονία ανώτατων αξιωματούχων της Χαμάς στη Βηρυτό θεωρείται «σοβαρή επίθεση στον Λίβανο» και «επικίνδυνη εξέλιξη κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης», αναφέρει η ισχυρή φιλοϊρανική θεοκρατική ένοπλη οργάνωση και πολιτικό κόμμα Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε ανάρτησή της την Τρίτη 2/1 το βράδυ στο Telegram.

Η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι όπως και των άλλων μελών των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ «δεν θα μείνει αναπάντητη», δεσμεύτηκε η Χεζμπολάχ, σε αντίποινα για την ισραηλινή ενέργεια, προσθέτοντας ότι η αντίσταση «έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι η «δολοφονία» από το Ισραήλ του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού, «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Το έγκλημα που συνιστά η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι στην καρδιά του νότιου προαστίου της Βηρυτού είναι σοβαρή επίθεση εναντίον του Λιβάνου (…) και δεν θα μείνει αναπάντητη ή ατιμώρητη», δηλώνει η σιιτική οργάνωση, η οποία εδώ και σχεδόν τρεις μήνες εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.

Ποιος ήταν ο Αρούρι

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, ο 57χρονος Σάλαχ αλ Αρούρι, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της τζιχαντιστικής οργάνωσης με την ακόλουθη δήλωση:

«Ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο σεΐχης Σάλαχ αλ Αρούρι μαρτύρησε σε σιωνιστική επίθεση στη Βηρυτό», ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο κανάλι της Χαμάς, το Al-Aqsa TV, στην οποία συμπληρώνεται ότι σκοτώθηκαν επίσης δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Γεννηθείς το 1966 στην Άρουρα της Δυτικής Όχθης, ο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγιε από το 2017.

Ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.

Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.

Η επίθεση των Ισραηλινών

Το χτύπημα του ισραηλινού στρατού σημειώθηκε κοντά σε ζαχαροπλαστείο στο νότιο προάστιο της Βηρυτού Dahiyeh, που είναι γνωστό ως προπύργιο της λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας που το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου περιορίζονταν σε παραμεθόριες περιοχές.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, η επίθεση έγινε με drone στην περιοχή Mashrafiyah και στόχευε αξιωματούχο της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ως «έγκλημα» το ισραηλινό πλήγμα στο προάστιο της Βηρυτού που οδήγησε στον θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής Χαμάς.

Σε ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυτό το νέο ισραηλινό έγκλημα έχει στόχο να παρασύρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης» με το Ισραήλ.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς, περιορίζονταν έως τώρα στις συνοριακές περιοχές στον νότιο Λίβανο.

Σχετικά άρθρα