Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία σφυροκοπά Κίεβο και Χάρκοβο μετά την υπόσχεση Πούτιν για εκδίκηση

Η Ρωσία σφυροκοπά Κίεβο και Χάρκοβο μετά την υπόσχεση Πούτιν για εκδίκηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βιτάλι Κλίτσκο, Βλάντιμιρ Πούτιν, Κίεβο, Ουκρανία, Ρωσία, Χάρκοβο,

Η Ρωσία σφυροκόπησε με πυραύλους το Κίεβο και το Χάρκοβο την Τρίτη (2 Ιανουαρίου), δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε εκδίκηση για την ουκρανική επίθεση στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ που σκότωσε 24 αμάχους.

Η Ρωσία βομβάρδισε την ουκρανική πρωτεύουσα με κύματα πυραύλων κατά τις ώρες αιχμής νωρίς το πρωί, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πόλης και προκαλώντας συντρίμμια σε όλη την περιοχή.

«Εκρήξεις στην πρωτεύουσα», έγραψε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram, προτρέποντας τον κόσμο να παραμείνει ασφαλής.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι κατέστρεψε και τα 35 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που η Ρωσία εξαπέλυσε μετά τα μεσάνυχτα κατά διάφορων ουκρανικών πόλεων αλλά και του Κιέβου.

Οι επιθέσεις έγιναν αφού ο Πούτιν προειδοποίησε ότι τα χτυπήματα της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος «δεν θα μείνουν ατιμώρητα».

Επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ

Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια σειρά ουκρανικών πυραυλικών πληγμάτων στη ρωσική συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ που σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε 111 ήταν «τρομοκρατική ενέργεια» και υποσχέθηκε περισσότερα πλήγματα σε ουκρανικούς στόχους.

Μιλώντας σε συνάντηση με στρατιωτικούς σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε ότι τα εν λόγω χτυπήματα «δεν θα μείνουν ατιμώρητα».

Η περιοχή του Μπέλγκοροντ, η οποία συνορεύει με τη βόρεια Ουκρανία, έχει υποστεί, όπως και άλλες ρωσικές συνοριακές ζώνες, βομβαρδισμούς και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη όλο το χρόνο, για τις οποίες οι Αρχές έχουν κατηγορήσει την Ουκρανία, αν και καμία δεν ήταν προηγουμένως τέτοιας κλίμακας.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στη ρωσική Επιτροπή Ερευνών δήλωσε ότι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας είχαν πλήξει ένα παγοδρόμιο στην κεντρική πλατεία του Καθεδρικού Ναού, ένα εμπορικό κέντρο και κτίρια κατοικιών.

Κανένα επίσημο σχόλιο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο από το Κίεβο, αλλά το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC-Ukraine επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν κατευθύνει πυρά εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Μπέλγκοροντ ως απάντηση στον μαζικό ρωσικό βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων την προηγούμενη ημέρα.

Η επίθεση στο Μπέλγκοροντ κράτησε το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας σε κατάσταση συναγερμού αεροπορικών επιδρομών για ώρες.

Το Κίεβο αξιολογεί τις ζημιές

Ο Κλίτσκο δήλωσε ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου υπέστησαν ζημιές στην περιοχή Pecherskyi του Κιέβου και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλά κτίρια της πρωτεύουσας.

Η πλήρης κλίμακα της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης δεν ήταν άμεσα σαφής.

Η επίθεση ακολουθεί τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία την Παρασκευή, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 39 άνθρωποι.

Η πόλη του Χάρκοβο δέχθηκε επίσης μια «μαζική πυραυλική επίθεση», δήλωσε ο δήμαρχος Ίγορ Τέρεχοβ.

Η Ρωσία δήλωσε ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Μπέλγκοροντ από την περιοχή του Χάρκοβο, ακριβώς απέναντι από τα ρωσικά σύνορα

Πηγή: EURACTIV.com

Σχετικά άρθρα