Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δυναμώνει η BRICS – Ποιες νέες χώρες μπαίνουν στην «ομάδα»

Δυναμώνει η BRICS – Ποιες νέες χώρες μπαίνουν στην «ομάδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για BRICS, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Βραζιλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ινδία ή Μπάρατ, Ιράν, Κίνα, Νότια Αφρική, Ρωσία, Σαουδική Αραβία,

Η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε την Τρίτη 2/1 ότι το βασίλειο εντάχθηκε στην ομάδα των χωρών BRICS.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι το βασίλειο θα μελετήσει τις λεπτομέρειες πριν την προτεινόμενη ημερομηνία ένταξης την 1η Ιανουαρίου και θα λάβει «την κατάλληλη απόφαση».

Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε ότι η ομάδα των BRICS είναι ένα «ευεργετικό και σημαντικό κανάλι» για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Η ομάδα των BRICS, στην οποία συμμετείχαν μέχρι τώρα η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, θα διπλασιάσει τα μέλη της με την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Αιθιοπίας ως νέων μελών.

Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιείται εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και της επέκτασης της επιρροής της Κίνας εντός του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία παρά τους συνεχιζόμενους ισχυρούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθεί όλο και περισσότερο τον δικό της δρόμο καθώς ανησυχεί ότι η Ουάσιγκτον είναι λιγότερο αφοσιωμένη στην ασφάλεια του Κόλπου από ότι στο παρελθόν.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πελάτης πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ηγείται των προσπαθειών για τη διεύρυνση της ομάδας BRICS για να γίνει το αντίβαρο στη Δύση.

Η διεύρυνση μπορεί ενισχύσει τη διακηρυγμένη φιλοδοξία της ομάδας να γίνει ηγέτιδα στο νότιο ημισφαίριο, αν και η Αργεντινή διαμήνυσε τον Νοέμβριο ότι δεν θα δεχθεί την πρόσκληση να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS.

Σχετικά άρθρα