Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: «Επιτρέπεται» να γιορτάζουν Πρωτοχρονιά οι Τούρκοι;

DW: «Επιτρέπεται» να γιορτάζουν Πρωτοχρονιά οι Τούρκοι;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Ίδρυμα Ντιγιανέτ, Ισλάμ, Κεμάλ Ατατούρκ, Πρωτοχρονιά, Τουρκία, Χριστούγεννα,

Στην Τουρκία η πανίσχυρη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων αποκηρύσσει τις στολές του Άγιου Βασίλη, τον στολισμό δέντρων και τον τζόγο της Πρωτοχρονιάς. Αλλά τί σημαίνει αυτό πρακτικά;

Σε όλη την Τουρκία, ή τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, οι δυτικού τύπου εορτασμοί των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κυριαρχούν.

Ωστόσο φέτος, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων αποκηρύσσει τον στολισμό χριστουγεννιάτικων δέντρων, τις φιγούρες και τις στολές του Άγιου Βασίλη.

Στο τελευταίο κήρυγμα της («hutbe») η Διεύθυνση περιέγραψε τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς ως «απρεπή στάση».

Στο κείμενο του κηρύγματος, με τίτλο «Να ζήσεις μια ζωή με ενδοσκόπηση», αναφέρεται ότι οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς «δεν έχουν θέση στη θρησκεία και τον πολιτισμό μας».

Μάλιστα η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων προειδοποίησε και για συμπεριφορές που απαγορεύονται στο Ισλάμ και αποτελούν «χαράμ», όπως είναι το αλκοόλ, ο τζόγος και τα τυχερά παιχνίδια.

Άι Βασίλης και στην Τουρκία;

Ωστόσο, αν κάνει κανείς μια βόλτα τις τελευταίες ημέρες στους στολισμένους δρόμους των τουρκικών πόλεων, θα παρατηρήσει ότι πολλά παράθυρα σπιτιών είναι φωτισμένα και στολισμένα με χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Ο Άι Βασίλης, που εορτάζεται από την Ορθοδοξία, στην Τουρκία -όπως και στην υπόλοιπη Δύση- ταυτίζεται με τον Άγιο Νικόλαο, τον Σάντα Κλάους που φοράει κόκκινα ρούχα, έχει λευκή γενειάδα και μοιράζει δώρα στα παιδιά.

Αυτός βρίσκεται παντού στα μαγαζιά και τα εμπορικά κέντρα που πουλάνε ό,τι μπορεί να βρει κανείς σε μια δυτική πόλη.

Στην Τουρκία, που γιορτάζει τον δεύτερο αιώνα από την ίδρυσή της, θεωρητικά οι απόγονοι του Κεμάλ προτιμούσαν τη Δύση και τα δυτικά έθιμα.

Όμως, η είσοδος του οργανωμένου Ισλάμ μέσα από την κυριαρχία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν θέλει να στρέψει την κοινωνία στο παραδοσιακό Ισλάμ και χαρακτηρίζει αμαρτωλές τις δυτικές συνήθειες, από τα πρωτοχρονιάτικα γλέντια μέχρι τα γλυκά με φιγούρες του Σάντα Κλάους.

Βέβαια, αν κρίνει κανείς από το τί βλέπει αυτές τις ημέρες στις πόλεις της Τουρκίας, τα κηρύγματα δεν πιάνουν.

Χαρακτηριστικό «αμαρτωλό» παράδειγμα είναι το ετήσιο εθνικό λαχείο που κληρώνει κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά. Για την κλήρωση του 2024 θα διατεθούν 77 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα