Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία φέρεται να επιδιώκει τώρα συμπαραγωγή κινητήρων μαχητικών με τις ΗΠΑ

Η Τουρκία φέρεται να επιδιώκει τώρα συμπαραγωγή κινητήρων μαχητικών με τις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμυντική Βιομηχανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Πολεμική Βιομηχανία, Τουρκία,

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία έχει προτείνει στις ΗΠΑ τη συμπαραγωγή των κινητήρων που χρησιμοποιούνται στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, με στόχο να τους χρησιμοποιήσει στο εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος Kaan που σχεδιάζει.

Την είδηση μεταδίδει στο πρωτοσέλιδό της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet, που επικαλείται το δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο «Πρόταση για το Kaan από την Τουρκία στις ΗΠΑ».

Μετά την αποβολή της από την κοινοπραξία των μαχητικών F-35 και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ νέα αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της, η Τουρκία στράφηκε, μεταξύ άλλων, και στον σχεδιασμό ενός δικού της μαχητικού αεροσκάφους, του ΚΑΑΝ, το οποίο ωστόσο εκτιμάται, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ότι θα αρχίσει να παραλαμβάνεται από την τουρκική αεροπορία μετά το 2028-30 και σε μικρή ποσότητα.

Το βασικότερο πρόβλημα για την τουρκική αεροπορική βιομηχανία ΤΑΙ είναι η αδυναμία εύρεσης κινητήρων για το νέο μαχητικό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία έχει υποβάλει αίτημα στις ΗΠΑ για την από κοινού παραγωγή των κινητήρων F110 της General Electric, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN και στα αμερικανικά F-16.

Στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, υποστηρίζεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους κινητήρες F110 στο KAAN μέχρι να κατασκευάσει τον δικό της εγχώριο κινητήρα, επιδιώκει όμως τη συμπαραγωγή τους στην Τουρκία για να εξασφαλίσει επάρκεια.

Σύμφωνα µε το δημοσίευμα, η Τουρκία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις µε τη βρετανική εταιρεία Rolls-Royce για την από κοινού παραγωγή κινητήρων αεροσκαφών και παρόλο που οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, ακόμα δεν έχει μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία για τη σύνθεση της κοινοπραξίας.

Ανταπόκριση ΕΡΤ – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

Σχετικά άρθρα