Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η CIA κατηγορείται ότι αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα για την προέλευση του Covid-19

Η CIA κατηγορείται ότι αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα για την προέλευση του Covid-19
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Λίντσεϊ Γκράχαμ, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Ουίλιαμ Μπερνς,

Το ίδρυμα Heritage Foundation, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, μηνύει τη CIA κατηγορώντας την ότι αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνά της για την προέλευση της πανδημίας του COVID-19, σύμφωνα με τον επίσης συντηρητικό ιστότοπο Daily Caller.

Το Oversight Project της δεξαμενής σκέψης κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της CIA στις 22 Δεκεμβρίου, ισχυριζόμενο ότι η υπηρεσία δεν συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία για την ελευθερία στην πληροφόρηση (FOIA).

Σύμφωνα με την αγωγή, η CIA αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα της ομάδας που είχε αναλάβει να διερευνήσει τη θεωρία της διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο στη Βουχάν της Κίνας.

Όπως αναφέρει το κείμενο της μήνυσης, «τα μέλη της ομάδας COVID Discovery Team της CIA, μιας ομάδας υπαλλήλων που ανέλαβε να αναλύσει την προέλευση της πανδημίας COVID-19, έλαβαν οικονομικά κίνητρα προκειμένου να αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την προέλευση του ιού».

Στο αρχικό του αίτημα το Heritage ζητούσε έγγραφα από τη δημιουργία της ερευνητικής ομάδας καθώς και όλα τα έγγραφα που μελέτησαν τα μέλη της ομάδας και σχετίζονται με την προέλευση του COVID-19.

Επιπλέον, απαίτησε έγγραφα που σχετίζονται με οικονομικά μπόνους και επικοινωνίες μεταξύ των μελών της ομάδας και αξιωματούχων άλλων υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την αγωγή, το δικαστήριο θα πρέπει να υποχρεώσει τη CIA να προσκομίσει όλα τα έγγραφα βάσει του προηγούμενου αιτήματος FOIA του Heritage και να καλύψει και τα έξοδά του.

Τον Σεπτέμβριο, ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος εμφανίστηκε ενώπιον της Υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κρίση Κορωνοϊού υποστηρίζοντας ότι η CIA δωροδόκησε έξι αναλυτές της ομάδας COVID-19 προκειμένου να αλλάξουν τη θέση τους και να ταχθούν κατά της πιθανότητας ο ιός να προέρχεται από εργαστήριο στη Βουχάν της Κίνας.

Στις 12 Σεπτεμβρίου οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές Ραντ Πολ, Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρικ Σκοτ και Ρον Τζόνσον έστειλαν επιστολή στον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Εκθέσεις του FBI και του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο COVID-19 προήλθε πιθανότατα από ένα εργαστήριο στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Βουχάν, όπου γινόταν έρευνα για τους κορωνοϊούς των νυχτερίδων.

Η υποεπιτροπή δημοσίευσε τον Ιούλιο έκθεση στην οποία κατηγορούσε τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) Άντονι Φάουτσι ότι αποσιώπησε τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο στη Βουχάν της Κίνας.

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο από την υποεπιτροπή δείχνουν ότι ο Φάουτσι ανέθεσε έρευνα που σχεδιάστηκε για να δυσφημίσει τους υποστηρικτές της θεωρίας της διαρροής.

Η CIA έφερε επίσης τον Φάουτσι στα κεντρικά της γραφεία για να «επηρεάσει» την έρευνά της σχετικά με τη θεωρία αυτή, χωρίς να τηρεί αρχεία της εισόδου του, ισχυρίστηκε η υποεπιτροπή τον Σεπτέμβριο.

Ο Φαούτσι πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ: Daily Caller μέσω ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα