Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οκτάι: «Δεν υπάρχει γρήγορη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» – Τουρκική κοροϊδία

Οκτάι: «Δεν υπάρχει γρήγορη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» – Τουρκική κοροϊδία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σουηδία, Τουρκία,

«Δεν υπάρχει γρήγορη ένταξη» της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Φουάτ Οκτάι.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της τουρκικής Βουλής που θα ψηφίσει επί του πρωτοκόλλου, και εφόσον το επικυρώσει, ο πρόεδρος Ερντογάν θα βάλει την τελική υπογραφή.

Όμως, παρά τα όσα κυκλοφορούσαν πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή ότι εφόσον το πρωτόκολλο ένταξης περνούσε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, θα προωθείτο ταχύτατα στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Φουάτ Οκτάι δήλωσε σαφώς μετά την ψηφοφορία ότι «δεν υπάρχει γρήγορη έγκριση».

Τον Ιανουάριο του 2024 η συνεδρίαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Τα νεότερα σενάρια θέλουν την συνεδρίαση τον Ιανουάριο του 2024, πιθανώς στις 16 Ιανουαρίου.

Είναι προφανές ότι η όλη διαδικασία επηρεάζεται από μια διάχυτη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών για το αν θα τηρήσουν τις αμοιβαίες υποσχέσεις τους.

Στην περίπτωση της Τουρκίας υπάρχει επιπλέον το ρευστό εσωτερικό μέτωπο εν όψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου του 2024.

Υπάρχει ένα έντονο αίσθημα κατά της Δύσης και των ΗΠΑ λόγω της Γάζας, αίσθημα που καλλιέργησε ο ίδιος ο Ερντογάν, αλλά και οργή μετά την πολύνεκρη επίθεση του ΡΚΚ εναντίον τούρκων στρατιωτών, όπου πίσω από τους Κούρδους η τουρκική κοινή γνώμη βλέπει πάλι τη Δύση και τους Αμερικανούς.

Ο εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος (ΙΥΙ) εξήγησε με σαφήνεια την άρνηση του κόμματός του να ψηφίσει υπέρ του πρωτοκόλλου στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής.

«Δεν είμαστε εναντίον της επέκτασης του ΝΑΤΟ, αλλά στη διαχείριση αυτής της διαδικασίας υπάρχει μια αμφίθυμη στάση και μια πιθανή επιβολή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση εκτός από το να «περάσει την πρόταση για τα F-16 στο Κογκρέσο.

Το χαρτί που βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά, διαφορετικά θα υπάρξει ανεπανόρθωτη ζημιά για τα συμφέροντα του έθνους μας», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ.

Θετική αντίδραση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν θερμά την απόφαση της Επιτροπής για τη Σουηδίακαι επιβεβαίωσαν την υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν για τα F-16.

Ωστόσο, σε ερώτηση του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν δηλώσεις για διαδικασίες πώλησης όπλων στο εξωτερικό έως ότου γίνει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο σχετικά με την πώληση F-16 στην Άγκυρα.

Με άλλα λόγια, το διάστημα ώσπου να πει η Τουρκία το «ναι» στη Σουηδία, μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ό,τι φανταζόμαστε.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα